Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Aktuális

< >

VII. Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia 2017

Tervező: Hegedűs Attila
Tervező: Hegedűs Attila

Fókuszban a szakmai újdonságok és innováció, megépült új magyar passzívházak, „közel nulla energiaigényű épületek”, megújuló források alkalmazása, zéró-, és pluszenergiás építészet, európai trendek, oktatás.

 • Időpont: 2017. november 24. péntek, 9:00-17:00 h (regisztráció 8 órától)
 • Helyszín: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő utca 17.
 • Web: www.passzivhazkonf.hu
 • A konferencia ingyenes!

Hetedik alkalommal rendezzük meg a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát Budapesten, a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával. A 2017. évi konferenciának a Francia Intézet ad otthont Budapesten, 2017. november 24-én, a 15. Környezetvédelmi Hónap keretében.

Az első hasonló tematikájú konferenciát 2007-ben rendeztük. A mostani konferencia célja az elmúlt 10 év összegzése, ugyanakkor egy kitekintés, valamint a jövőbeni lehetőségek számbavétele.

A Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencián 2009 februárjában adták át az első magyar - Szadán megépült - passzívház minősítési tanúsítványát, és ekkor alakították meg a hazai passzívházépítők a ma Passzívház Magyarország elnevezésű egyesületet.

Az elmúlt években tapasztalható fejlődésnek köszönhetően Magyarországon is közismertté vált a passzívház technológia, amely jelenleg az energiahatékony és fenntartható építés csúcstechnológiáját képviseli. A passzívházak a hagyományos építési technológiával létesült épületek energiamennyiségének a töredékét igénylik. Kivitelezésük nem feltétlenül igényel többletköltséget a hagyományos építési metódus költségeihez viszonyítva - ezt a szadai passzívház példája is jól bizonyítja.

Az Európai Unió döntése értelmében 2019. január 1-től minden állami tulajdonú épület, 2021 január 1-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

A hagyományokat követve a novemberi konferencián is új magyar passzívházakat, energiahatékony épületeket ismertetnek a tervezők, a tervezésben és kivitelezésben közreműködők, emellett gyártók és forgalmazók is bemutatják innovatív termékeiket, passzívház-komponenseiket.

A konferencia célja, hogy a hazai passzívházak közreműködőinek bemutatásával adekvát válaszokat adjon a szakmai kérdésekre a passzívház-technológia iránt érdeklődő tervezők, szakági mérnökök, építőipari kivitelezők számára, továbbá megbízható, hasznosítható információkkal szolgáljon a potenciális magánépíttetők, ingatlanfejlesztők, -fenntartók számára arról, miként lehet új és meglévő épületek fűtési és primer energiaszükségletét a minimálisra csökkenteni.

A konferencia célcsoportja: építészek, épületgépészek, szakági mérnökök, egyetemi hallgatók, építőanyag gyártók és -forgalmazók, építőipari cégek, kivitelezők, elsősorban tehát azok, akik a kimagaslóan energiahatékony építési metódusról szeretnének hasznosítható, megbízható szakmai ismereteket kapni. A rendezvény nem csak a szakmának szól! A gyakorlati tapasztalatok ismertetése révén az előadók hasznos információkkal szolgálhatnak a potenciális építtetők, a közintézmények fenntartói, az ingatlanfejlesztők és beruházók számára is.

A rendezvényhez kommunikációs program társul. Célunk, hogy a közelmúltban megvalósult magyar passzívházakról - a technológia alkalmazásával létesült különféle épülettípusokról - a nyilvánosság is hitelestájékoztatást kapjon, közvetlenül a megvalósításban közreműködőktől.

A konferenciát szakkiállítás kíséri.

TERVEZETT PROGRAM:

 • 8:30-8:50 Regisztráció
 • 8:50-9:00 Megnyitó
 • 9:00-9:30 Francia passzívházak. Előadó: Christian Charignon építész, Franciaország
 • 9:30-9:50 Klímaváltozás, szélsőséges időjárás. Előadó: Dr. habil. Bartholy Judit tanszékvezető, egyetemi tanár, ELTE. Tudományos fokozat: MTA doktora. Kutatási terület: klimatológia
 • 9:50-10:10 Budapest XIII. kerület - Angyalföld passzívházai. Előadó: Szabó Tamás, központi ügyfélszolgálat vezető, XIII. ker. Közszolgálati Zrt.
 • 10:10-10:40 Panelbeszélgetés. Téma: klímaváltozás, építészetpolitika, passzívházak. Közreműködők: Szalai Gabriella (MEHI), Dr. Ürge-Vorsatz Diána, Dr. Bartholy Judit, Ertsey Attila DLA, Christian Charignon, Szabó Tamás, Dr. Abou-Abdo Tamás. Moderátor: Dr. Szekér László
 • 10:40-11:10 Kávészünet – kiállítás
 • 11:10-11:30 Passzívházak tervezési sajátosságai Romániában. Előadó: Varga Szabolcs PhD, okl. építőmérnök
 • 11:30-11:50 Épületenergetika, pára- és hőtechnika, pórusbeton szerkezeteknél. Előadó: Szabó Antal, Xella Magyarország Kft.
 • 11:50-12:10 Polimer szerkezetek passzívházakhoz. Előadó: Obermayer Balázs mérnök tanácsadó, REHAU Kft.
 • 12:10-12:30 Oldjuk meg egyből! Passzívház lapostető fordított rétegrendben. Kruchina Sándor épületszigetelő szakmérnök, Austrotherm Kft.
 • 12:30- 12:50 Az újra feltalált elektromos fűtés - problémák és megoldások. Előadó: Benécs József, minősített passzívháztervező és oktató, épületgépész, okl. gépészmérnök, épületenergetikai szakmérnök, Passzívház Kft.
 • 13:00-14:00 Ebédszünet – kiállítás
 • 14:00-14:20 Beltéri levegőminőség biztosítása hővisszanyerős szellőztető rendszerrel. Tóth István, értékesítési vezető, Zehnder Kft.
 • 14:20-14:40 Innovatív hőszigetelési megoldások passzívházakban. Előadó: Szatmári Zoltán alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadó, Bachl Kft.
 • 14:40-15:00 Fenntartható építészet - könyvbemutató. Előadó: Ertsey Attila DLA okl. építészmérnök.
 • 15:00-15:30 Panelbeszélgetés. Téma: beltéri levegőminőség, penész, egészség-wellness. Közreműködők: Dr. Szalay Zsuzsa, Tóth István, Varga Szabolcs, Molnár Péter, Benécs József, Boros Károly, Vajda József, Hegedűs Attila, Ertsey Attila. Moderátor: Szekér László.
 • 15:30-15:50 Kávészünet – kiállítás
 • 15:50-16:10 Integrált épületgépészeti megoldások passzívházakban. Előadó: Molnár Péter ügyvezető, Ecocald
 • 16:10-16:30 Meglévő épületek energetikai felújítása, innovatív épületgépészeti megoldásokkal. Előadó: Helembai Péter épületgépész, megújulóenergia szakmérnök
 • 16:30-16:50 Új magyar passzívházak. Előadó: Szekér László DLA minősített passzívháztervező és oktató, okl. építészmérnök 16:50-17:00 Kérdések-válaszok.
 • 17:00 A konferencia zárása

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

Forrás: GreenPress

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Új lendületet adhat az építkezéseknek a kedvezményes lakásáfa megtartása

Hírek 2020. 07. 02.

Az építőipari munkahelyek védelme, az ingatlanpiac és az építőipar erősödését várja az újHÁZ Centrum a barnamezős beruházások kedvezményes lakásáfájától. Úgy vélik, az öt százalékos áfa alkalmas arra, hogy a koronavírus okozta ágazati visszaesést mérsékeljék, valamint, hogy a rozsdaövezetekben elinduljon a városfejlesztés új hulláma

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?