Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Aktuális

< >

Bagon is a víz az úr - A Prezi segíti a Bagázs Egyesület vizes programját a bagi romatelepen

Hírek 2017. 09. 25.

A bagi romatelepen közel négyszáz fő lakik. Az ötven családból kevesebb mint tíz rendelkezik angol wc-vel, közel tíz házban még a kültéri illemhely sem biztosított, más házakban a vízhez való hozzáférés okoz gondot. A Bagázs Közhasznú Egyesület hat éve foglalkozik a romatelep fejlesztésével, most egy új, fontos projektbe fogott: a telepiek higiéniás helyzetén akar hosszútávon változtatni. A sikeres projektindulást nem is akármilyen támogató partner segítette: szeptember 22-én a Prezi száz önkéntesének munkája nyomán tizenegy családnál történtek meg a vízbevezetés előkészületei, hat ház pedig kerti árnyékszéket kapott.

A Budapesttől mintegy negyven kilométerre fekvő Bag romatelepének életében a Bagázs Egyesület 2011 óta vesz részt és végzi a felzárkóztató munkát. A szervezet az évek során tudatosan készült arra a feladatra, hogy a közösségben marginalizált helyzetű családok számára is kínáljon olyan programot, melyben felismerik saját érdeküket, így ők is kapcsolódhatnak a telepen folyó fejlesztésekbe. A víz és a higiénés alapfeltételek (árnyékszék, víz bevezetése, WC kialakítása, tisztasággal kapcsolatos irányelvek, oktatás) megteremtése kézenfekvő szakmai választás, hiszen a bagi faluközösség ebben látja a romatelepen élők beilleszkedésének első és leginkább szembetűnő akadályát.

“A vízhez és egyéb higiénes alapfeltételekhez való hozzáférés problémája ma Magyarországon minden romatelepen megjelenik. Célunk, hogy a Bagon kezdett komplex szakmai programunk egyre több helyen megvalósulhasson, ehhez van szükség a Prezihez hasonló elkötelezett együttműködésekre. A szegregátum problémáját ugyan a víz és csatorna nem oldja meg, ám egy olyan szükségletről van szó, ami a közösség egészének életét, de a leghátrányosabb helyzetű családokat egyenként is érinti.” - mondta Dr. Both Emőke, a Bagázs Egyesület elnöke.

A projekt ötlete egyrészt a telepi családok szükségleteire, másrészt a faluközösség, az intézmények jelzésére született. A helyi szakemberek tapasztalata ugyanis, hogy a telepen élő gyerekek óvodai, iskolai részvételét sokszor gátolja, hogy olyan házakban élnek, ahol a minimálisan elvárható higiéniás feltételek sem biztosítottak. A roma családok helyzetének javítása mellett kiemelten fontosnak tartja a szervezet, hogy a program változást indítson el a közösség egészét érintő járvány- és közegészségügyi helyzetét illetően is.

A most induló projekt a telep lakosságának felét érinti. A Bagázs célja, hogy a roma közösség tagjai és egésze, saját felelősségét és lehetőségét felismerve képessé váljon helyzetén változtatni, javítani tudjon saját és a közösség lakhatási körülményein. A programra jelentkező, abban résztvevő telepi családok saját munkájukkal is segítik az ügyet: vízaknát ásnak, betonoznak, sőt, egy minimális anyagi önrészt is vállalnak annak érdekében, hogy a higiéniás körülményeik változhassanak.

A Bagázs a fokozatosság elvét vallja, a program során a családok víz és higiénés helyzetén igényeik, infrastrukturális lehetőségeikhez igazodóan fog segíteni. A most induló 8-10 hónapos intervallumban az alábbi lépések szerint zajlik majd a munka:

  1. Az első lépcső a kerti (ideiglenes) árnyékszék építése, az ingatlan kertjébe a víz bevezetése. Ehhez csoportos fejlesztésen vesznek részt a családok, egyénileg fejleszti az Egyesület a szülőket, a gyerekeket fejlesztő foglalkozásokba vonja be.
  2. A második lépés a csatorna kiépítése. A fejlesztési munkán túl a munkába állást is támogatja a program keretében a szervezet, hiszen a családoknak hosszútávon alapvetően fontos, hogy a csatornával járó költségeket rendszeresen fedezni tudja.
  3. A harmadik lépés a csatorna bevezetése (6-8 hónappal annak kialakítása után), a már ennek finanszírozására, fenntartására képes családok körében.
  4. A negyedik lépés a házba a víz bevezetése, majd az angol WC építése következik.

A programban részt vevő több ingatlannál problémát okoz továbbá az is, hogy a csatornát illegálisan használják a családok, így ennek jogi vonatkozásait, a legalizációs folyamatot is intézi az Egyesület.

“Roma integrációról nem beszélhetünk addig, amíg nem adunk esélyt arra, hogy a 21. századhoz megfelelő körülmények között éljenek emberek. Folyamatosan figyeljük majd a részt vevő családokat, akiknek lehetőségük van a fejlesztési szintek közötti előrelépésre. A végső cél az, hogy minél több házban legyen víz és WC, és persze nagyon fontos, hogy a telepiek hozzáállása a higiéniás témákhoz megváltozzon.” - avatott be a szakmai munka ívébe dr. Both Emőke.

A Prezi öt éve támogatja az egyesület munkáját, több alkalommal is jártak már a telepen. Az idén szeptember 22-én egy teljes napig, közel 100 ember segített önkéntesen a helyszínen, a Bagázs által előzetesen megtervezett, a vízzel kapcsolatos munkálatokban.

“Már sokadik éve járunk a bagi romatelepre és jó érzés látni a fejlődést, ami a telepen történik. Nagyon fontos, hogy nemcsak anyagilag, eszközökkel vagy önkéntes munkával tudunk segíteni az itt élőknek, de büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhatunk a telepen történő szemléletváltáshoz is. Amikor először jártunk Bagon, a telepi 140 felnőttből mindössze ötnek volt munkája. Ma már több mint huszonöten dolgoznak. A bagi együttműködés nekünk is inspirációt jelent: sokan mondják az állásinterjún, hogy azért is választják a Prezit, mert részt vesz ilyen projektekben.” - mondta el Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója a szeptember 22-ei közös munka alkalmával.

Forrás: Bagázs Egyesület

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?