Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Bagon is a víz az úr - A Prezi segíti a Bagázs Egyesület vizes programját a bagi romatelepen

Hírek 2017. 09. 25.

A bagi romatelepen közel négyszáz fő lakik. Az ötven családból kevesebb mint tíz rendelkezik angol wc-vel, közel tíz házban még a kültéri illemhely sem biztosított, más házakban a vízhez való hozzáférés okoz gondot. A Bagázs Közhasznú Egyesület hat éve foglalkozik a romatelep fejlesztésével, most egy új, fontos projektbe fogott: a telepiek higiéniás helyzetén akar hosszútávon változtatni. A sikeres projektindulást nem is akármilyen támogató partner segítette: szeptember 22-én a Prezi száz önkéntesének munkája nyomán tizenegy családnál történtek meg a vízbevezetés előkészületei, hat ház pedig kerti árnyékszéket kapott.

A Budapesttől mintegy negyven kilométerre fekvő Bag romatelepének életében a Bagázs Egyesület 2011 óta vesz részt és végzi a felzárkóztató munkát. A szervezet az évek során tudatosan készült arra a feladatra, hogy a közösségben marginalizált helyzetű családok számára is kínáljon olyan programot, melyben felismerik saját érdeküket, így ők is kapcsolódhatnak a telepen folyó fejlesztésekbe. A víz és a higiénés alapfeltételek (árnyékszék, víz bevezetése, WC kialakítása, tisztasággal kapcsolatos irányelvek, oktatás) megteremtése kézenfekvő szakmai választás, hiszen a bagi faluközösség ebben látja a romatelepen élők beilleszkedésének első és leginkább szembetűnő akadályát.

“A vízhez és egyéb higiénes alapfeltételekhez való hozzáférés problémája ma Magyarországon minden romatelepen megjelenik. Célunk, hogy a Bagon kezdett komplex szakmai programunk egyre több helyen megvalósulhasson, ehhez van szükség a Prezihez hasonló elkötelezett együttműködésekre. A szegregátum problémáját ugyan a víz és csatorna nem oldja meg, ám egy olyan szükségletről van szó, ami a közösség egészének életét, de a leghátrányosabb helyzetű családokat egyenként is érinti.” - mondta Dr. Both Emőke, a Bagázs Egyesület elnöke.

A projekt ötlete egyrészt a telepi családok szükségleteire, másrészt a faluközösség, az intézmények jelzésére született. A helyi szakemberek tapasztalata ugyanis, hogy a telepen élő gyerekek óvodai, iskolai részvételét sokszor gátolja, hogy olyan házakban élnek, ahol a minimálisan elvárható higiéniás feltételek sem biztosítottak. A roma családok helyzetének javítása mellett kiemelten fontosnak tartja a szervezet, hogy a program változást indítson el a közösség egészét érintő járvány- és közegészségügyi helyzetét illetően is.

A most induló projekt a telep lakosságának felét érinti. A Bagázs célja, hogy a roma közösség tagjai és egésze, saját felelősségét és lehetőségét felismerve képessé váljon helyzetén változtatni, javítani tudjon saját és a közösség lakhatási körülményein. A programra jelentkező, abban résztvevő telepi családok saját munkájukkal is segítik az ügyet: vízaknát ásnak, betonoznak, sőt, egy minimális anyagi önrészt is vállalnak annak érdekében, hogy a higiéniás körülményeik változhassanak.

A Bagázs a fokozatosság elvét vallja, a program során a családok víz és higiénés helyzetén igényeik, infrastrukturális lehetőségeikhez igazodóan fog segíteni. A most induló 8-10 hónapos intervallumban az alábbi lépések szerint zajlik majd a munka:

  1. Az első lépcső a kerti (ideiglenes) árnyékszék építése, az ingatlan kertjébe a víz bevezetése. Ehhez csoportos fejlesztésen vesznek részt a családok, egyénileg fejleszti az Egyesület a szülőket, a gyerekeket fejlesztő foglalkozásokba vonja be.
  2. A második lépés a csatorna kiépítése. A fejlesztési munkán túl a munkába állást is támogatja a program keretében a szervezet, hiszen a családoknak hosszútávon alapvetően fontos, hogy a csatornával járó költségeket rendszeresen fedezni tudja.
  3. A harmadik lépés a csatorna bevezetése (6-8 hónappal annak kialakítása után), a már ennek finanszírozására, fenntartására képes családok körében.
  4. A negyedik lépés a házba a víz bevezetése, majd az angol WC építése következik.

A programban részt vevő több ingatlannál problémát okoz továbbá az is, hogy a csatornát illegálisan használják a családok, így ennek jogi vonatkozásait, a legalizációs folyamatot is intézi az Egyesület.

“Roma integrációról nem beszélhetünk addig, amíg nem adunk esélyt arra, hogy a 21. századhoz megfelelő körülmények között éljenek emberek. Folyamatosan figyeljük majd a részt vevő családokat, akiknek lehetőségük van a fejlesztési szintek közötti előrelépésre. A végső cél az, hogy minél több házban legyen víz és WC, és persze nagyon fontos, hogy a telepiek hozzáállása a higiéniás témákhoz megváltozzon.” - avatott be a szakmai munka ívébe dr. Both Emőke.

A Prezi öt éve támogatja az egyesület munkáját, több alkalommal is jártak már a telepen. Az idén szeptember 22-én egy teljes napig, közel 100 ember segített önkéntesen a helyszínen, a Bagázs által előzetesen megtervezett, a vízzel kapcsolatos munkálatokban.

“Már sokadik éve járunk a bagi romatelepre és jó érzés látni a fejlődést, ami a telepen történik. Nagyon fontos, hogy nemcsak anyagilag, eszközökkel vagy önkéntes munkával tudunk segíteni az itt élőknek, de büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhatunk a telepen történő szemléletváltáshoz is. Amikor először jártunk Bagon, a telepi 140 felnőttből mindössze ötnek volt munkája. Ma már több mint huszonöten dolgoznak. A bagi együttműködés nekünk is inspirációt jelent: sokan mondják az állásinterjún, hogy azért is választják a Prezit, mert részt vesz ilyen projektekben.” - mondta el Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója a szeptember 22-ei közös munka alkalmával.

Forrás: Bagázs Egyesület

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?