Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Bio kőzetgyapottal az egészségünkért

Energia megtakarítás 2017. 09. 07.

A szálas szigetelőanyagok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, ezért számos helyen válnak életünk részévé. A megfelelő szigetelési jellemző nem minden, fontos, hogy olyan minőségű anyagokkal dolgozzunk, amik sem az építkezés során, sem a későbbiekben, nem lehetnek károsító hatással az egészségünkre.

A jó szigetelőanyag választás az egyik fontos dolog, amikor például épületet tervezünk, ugyanis egy jól megválasztott termékkel rövid és hosszú távon is jól járunk. Ilyen lehet például a kőzetgyapot hőszigetelőanyag, ami energiahatékonysága mellett számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik: kiváló hangszigetelő, páraáteresztő és víztaszító, valamint öregedésálló, alak- és mérettartó.

A kőzetgyapot olvadáspontja magasan 1000 °C felett van, nagyon alacsony a szervesanyag-tartalma. Így tűzvédelmi szempontból a legmagasabb, A1 besorolású, tehát nem éghető, abszolút tűzbiztos, és az egyik legkevesebb mérgező füstöt előállító szigetelőanyag.

A kőzetgyapot számos előnyös tulajdonságának forrása az anyag szálas szerkezete. A kőzetgyapotszálak hosszában törnek, a tüdőbe kerülve gyorsan lebomlanak, így nem tudnak felhalmozódni és ezzel károsodást okozni a szervezetben, és kristályos formában jelen lévő szilikát anyagokat sem tartalmaznak.

Orvostudományi kutatásokból tudjuk, hogy a betegségek kialakulásában a szálak hossz-szélesség aránya fontos tényező, így ma már tudjuk, hogyan kell az egészségre szigorúan ellenőrzött összetételű, úgynevezett „biogyapot”-ot gyártani.

A dán alapítású ROCKWOOL Hungary Kft. az egészségre szigorúan ellenőrzött összetételű, speciális minőségű, magas biológiai oldódó képességgel rendelkező biogyapotot gyárt. Az EUCEB logóval ellátott „biogyapot”-nak nincs sem rákkeltő, sem más egészségkárosító hatása akkor sem, ha a termékek anyagának szálai belélegzésre, lenyelésre kerülnének.

A biológiai stabilitást bioperzisztens tesztekkel vizsgálják. Ennek során az anyagok tüdőben való fennmaradásának képességét állapítják meg, amik megmutatják, hogy egy tüdőbe kerülő anyagszál mennyi ideig marad fent a tüdőben, annak természetes öntisztuló és biológiai folyamatai között. E tesztek során kimutatták, hogy a 20 µm-nál hosszabb szálak belégzéskor kevesebb, mint 10 nap alatt, lenyeléskor kevesebb, mint 40 nap alatt tűnnek el a szervezetből.

Az EUCEB logó használatára csak azon kőzetgyapot termékek jogosultak, melyeket egy erre szakosodott független szervezet, az EUCEB (European Certification Board For Mineral Wool Products, azaz Ásványgyapot Termékek Európai Minősítő Tanácsa) rendszeresen, félévente minősít.

Az EUCEB ellenőrzi, hogy a gyártott szálak megfelelnek-e az európai direktívának, így a logójukkal ellátott termékeknél garantált, hogy az európai előírásoknak megfelelően összhangban vannak az 1997-es Európai Bizottság által kiadott 97/69/EC Európai Direktíva Q megjegyzésében foglaltakkal. A direktívában az ásványgyapotszálakat méretük és kémiai összetételük, valamint biológiai stabilitásuk alapján sorolják be.

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?