Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Robotokat „alkalmaz” a Terrán

Gyártói hírek, cikkek 2017. 03. 29.
A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. sajtótájékoztatója
A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. sajtótájékoztatója

Az építőiparban is megjelent a jövő technológiája

Hazánkban elsőként, egyedülálló módon, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. robottechnológiával készít és csomagol idomcserepeket, amelyhez az egyik vezető iparirobot-előállító, a KUKA Robotics, illetve hazai rendszerpartnere szállítja a világszínvonalú berendezéseket. Idén nyártól – az egyik legkeresettebb tetőcserépgyártónak, a Terránnak köszönhetően – autóipari minőségű precizitással, garantáltan optimális, megbízható és pontos mozdulatokkal készülő idomcserepek kerülnek a piacra. Ezzel az előremutató technológiával még jobb lesz a minőség, nő a kapacitás, ebből a termékből minden országot a bólyi üzemből fognak kiszolgálni. Emellett a hazai vállalat kínálatába bekerülnek a hővisszaverős, ClimaControl felületkezelésű cserepek, hozzájárulva az energiamegtakarításhoz és az optimális lakókomfort kialakításához. A Terrán Cégcsoport 5 év alatt megduplázta az értékesítési volumenét. Ezt elsősorban a folyamatos fejlesztések – pl. a könnyített kivitelű SYNUS tetőcserép – tették lehetővé. 2016-ban közel 50 millió darab cserepet gyártottak. A CSOK és a kapcsolódó intézkedések hatására újra növekedési pályára állt a lakáspiac, amely a szakmunkáshiányra is hatással van. A Terrán bízik abban, hogy a növekvő bérek miatt megindul a szakmunkások, betanított munkások visszavándorlása, illetve csökken a külföldre menők aránya.

A bólyi anyavállalat a nemzetközi nagyvállalatokkal is felveszi a versenyt az innovatív szemléletben, hiszen a robottechnológia bevezetésével úttörő szerepet töltenek be az építőiparban. Az emberrel együttműködő robotokat korábban elsősorban autóipari cégek alkalmazták, mára már az ipar kisebb vállalatai számára is elérhetővé váltak. A CSOK hatására régóta várt piaci élénkülés miatt többműszakos munkarend bevezetése vált szükségessé az építőiparban, azonban a kereslet ilyen gyors növekedésére nem minden szereplő volt felkészülve. A legnagyobb gondot éppen a szakképzett munkaerő biztosítása jelentette. A robottechnológia a munkaerőhiányra is megoldást jelenthet a Terránnál, hiszen a már betanult, jól képzett munkatársakat más munkaterületekre tudják átirányítani.

A Terránt a piaci átlagnál kedvezőbb helyzetben találta a konjunktúra, a válság évei alatt megvalósított jelentős fejlesztések, termelőkapacitás modernizálások és bővítések most azonnal termőre fordíthatók. Részben ennek is köszönhető, hogy a cég a piaci átlagnál nagyobb mértékben tudta növelni értékesítését az elmúlt években, a tavalyi közel 50 millió darab cserép termelése 19%-os növekedést jelent 2015-höz képest. A termékfejlesztésben már több alkalommal is újító szerepet betöltő Terrán a csökkentett súlyú SYNUS cserepeivel itthon és külföldön is rövid idő alatt népszerű lett, 2014-es megjelenése óta a legkedveltebb a piacon.

„A szakemberhiány a gyártásban is komoly gondokat okoz, az ismétlődő, jól automatizálható munkafolyamatokban a robottechnológia bevezetése forradalmi megoldás, és tudomásunk szerint az elsők vagyunk a tetőcserépgyártók között, akik a termelésben ilyen technológiát alkalmaznak. Cégünk a kereslet további bővülésével számol, az erdélyi gyárunk megépítése is összefügg a hazai piac erősödével, hiszen eddig kizárólag itthonról szolgáltuk ki a romániai partnereinket.” – mondta Gódi Attila, a Terrán ügyvezető igazgatója.

Erdélyben, a kiváló logisztikai feltételekkel rendelkező Aranyosgyéresen épülő gyárban idén nyáron elindul a termelés, amellyel a tervek szerint a hosszú távú igényeket – akár 10 millió db/év kapacitással – ki tudják majd elégíteni.

Nemcsak a kutatás-fejlesztés területén, hanem a napi működtetésben is szükség van magasan képzett, diplomás szakemberekre. A Terrán magyarországi anyavállalatánál ez a szám kiemelkedő, hiszen – az elmúlt években 100 főről 150 főre emelkedett munkavállalók közül – 40 fő feletti a felsőfokú végzettségű. A megfelelő utánpótlás biztosítására a cég együttműködést kezdeményezett a pécsi egyetem műszaki karával és a térség szakiskoláival.

Gondolva azokra, akik védekezni szeretnének a nyári forróság ellen és energiatakarékosság miatt csökkentenék a klímahasználatot, a vállalat bővítette kínálatát a ClimaControl felületkezelésű cserepekkel. A terméket először egy hét múlva, a Construmán fogják bemutatni, amellyel igazoltan akár 10 °C-kal alacsonyabb a hőmérséklet a tető alatt, a hagyományos Terrán tetőfedőanyag felhasználásával készült tetőhöz képest. Ahogy a tetőépítés esetében javasolt, itt is érdemes rendszerben gondolkodni, és a ClimaControl mellett a MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszert és MediFol tetőfóliát választani, ezzel a hatékonyság maximalizálható.

Forrás: B&D ComMedia Kommunikációs Iroda

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tetőfedő anyagok magastetőkhöz
Tetőfedés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?