Utolsó frissítés: 2020-07-29

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

ZÖLDTETŐK

Épinfó - Aktuális

< >

2016. május lakáspiaca

Ingatlan 2016. 06. 08.

Némi visszaesés látszik az idei lendületben, ám a Duna House adatai alapján az ingatlanpiaci forgalom továbbra is erősnek mondható. Az idei, 11 590 tranzakciót mutató májusi adat 3%-kal gyengébb a tavalyinál, de a 2 évvel ezelőttinél közel 40%-kal jobb, ami jól mutatja a piac látványos erősödését. A májusi forgalom alakulásában közrejátszhat az ünnepi hosszúhétvége is és az akörüli szabadságolások. Idén összesen 57 500 ingatlan cserélt gazdát, ami a tavalyi azonos időszaknál 3%-kal jobb érték. Két éve 37 ezer, a leggyengébb 2011-es évben pedig csupán 32,5 ezer tranzakció történt országszerte.

Folyamatos esésben van a Keresletindex és májusra több mint kétéves mélypontra, 80-as értékre zuhant. Mivel eközben a forgalom nem - vagy nem jelentősen - csökkent, ez arra utalhat, hogy a mostani árkörnyezettel és a várható folyamatokkal már tisztában vannak a vásárlók és csak az lép a piacra vételi szándékkal, aki sürgősebben akar venni, a többiek pedig még kivárnak.

Májusban a panellakásokat Nyugat-Magyarországon 165 ezer-, keleten 157 ezer forintos átlag négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezt a típust Pesten 274, Budán 323 ezerért vették. A téglaépítésűért az ország keleti oldalán 182, nyugaton 206 ezret adtak a vevők. Budapesten a Belvárosban ezt a típust 602 ezres átlagáron vásárolták, Budán 475 ezer, a pesti oldalon pedig 346 ezer volt a négyzetméterenkénti átlag.

A múlt havi trónfosztást követően ismét a XIII. kerület volt a legnépszerűbb a Duna House hálózatánál fővárosban vásárolni szándékozók körében. Igaz, hogy a korábbi vezető XIV. kerület 17.9%-os érdeklődési aránnyal csupán egytized százalékkal maradt el. Ugyancsak egytizeddel követi őket a nagyot ugró XI. kerület. Ezt a triót 3%-kal lemaradva követi egy másik hármas, mégpedig a II., VI. és VII. kerületek.

A családi házakra országszerte mindenhol csupán 8%-ot alkudtak átlagban a vevők és korábban is mindössze 2-3%-ot kellett csökkenteni az áron, hogy a vásárlók figyelmét felkeltse az ajánlat. A lakások árából még kevesebbet, 4%-ot alkudtak átlagban, ebből kivétel a budapesti panel, ahol még kevesebb, 3% volt mindössze az alkuk átlaga. Érdekes adat a vidéki téglalakások árcsökkentési átlaga, ami nullára jött ki, vagyis gyakori volt, hogy a kezdetben elképzelt árat emelték az értékesítési folyamat során.

A fővárosi vevők 38%-a továbbra is befektetési céllal vásárol ingatlant, májusban 24,9 millió forintos átlagáron. Elsőlakás vásárló a budapestiek 22%-a volt, ők 18,6 milliós lakásokat kerestek. Mindkét csoport által megvett lakások átlagos mérete 57 m² lett. A vevők 17%-a nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba akart költözni. Ők 110 m²-es ingatlanokat vettek, 34,4 millióért.  Vidéken a vevők majd’ harmada akart nagyobb lakást, így a legnépesebb csoport lett ismét. 112 m²-es ingatlanokat vásároltak, átlag 19,7 millió forintért. A vásárlók közel negyede elsőlakás vásárlónak vallotta magát, ők 75 m²-es ingatlant vettek 12,1 millió körül. Befektető a vevők 22%-a volt vidéken, átlag 11,2 milliós költésekkel.

A fővárosi eladások közel felénél nyilatkozott úgy az eladó fél, hogy nagyobb lakásba kíván költözni. Ők 55 m²-es lakásaiktól szabadultak meg 20,9 millió forintért. 17% örökölt ingatlant értékesített 26,5 millióért és 15% mondta, hogy kisebb lakásba megy. Vidéken ugyanez a három nagy eladói csoport volt elkülöníthető, szinte egyforma, 27% körüli arányban. Itt a nagyobba költözők 66, a kisebbe költözők 120 m²-es lakásaiktól szabadultak meg. Az örökösök átlagosan 9,4 millió forint bevételt könyvelhettek el.

A vidéken eladott ingatlanok 40%-a volt 40-60 m² közötti, 18% 60-80 m² közé esett és 10% kivételével a többi ennél nagyobb volt. Bár esett egy év összehasonlításában a 100-150 ezer Ft/m² közötti ársáv aránya, de a tranzakciók 29%-a még mindig ebben a sávban zajlott. Ugyanitt a 200 ezer Ft/m² fölötti sávok aránya nagyot ugrott. A drágulás jelei Pest megyében is látszanak, egy éve a 250 ezer Ft/m² sávban az adásvételek 11%-a zajlott csupán, idén májusban viszont ugyanerre 25% esett.

Beszédes a budai összehasonlítás, ahol a 400 ezer Ft/m² fölötti ársáv egy év alatt 32-ről 56%-ra ugrott. Ugyanitt a fajlagos áraknál is tetten érhető a jelenség, ugyanis a 40 millió Ft fölötti kategória aránya is ugrott 19-ről 25%-ra. Ennél is meghökkentőbb a pesti adat, ahol a 400 ezer Ft/m² fölöttiek aránya 12%-ról szinte megtriplázódott.

Forrás: Duna House Holding Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakásépítés: a csökkenés járvány nélkül is várható volt

Hírek 2020. 07. 15.

Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2023 frissítése

Az évente épített új lakások számának csökkenése a lakáspiaci élénkítési kísérlet kifulladása miatt a veszélyhelyzet nélkül is várható volt, vélik a független Építési Piaci Prognózis készítői. A 2019-re meglehetősen pontos előrejelzést adó anyag vezető elemzője, Varga Dénes ma is reálisnak tartja 2020-ra, a tavalyinál 25 százalékkal kisebb lakásszámot: a 2019-re jelzett 21 500 darabhoz képest a valóságban 21 127 lakás épült meg, az idei várakozás pedig 16 650 lakóegység. A szakember évek óta hangsúlyozza: lakáspiaci stabilitást nem lehet pusztán befektetői célú vásárlókra alapozni. Ehelyett a nem megfelelő lakásban élő, vagy lakással nem rendelkező családok fizetőképességét kell erősíteni


Szakkönyv

Marosi Miklós építészete

Építészet 2020. 08. 06.
Marosi Miklós a józanság építésze, ahogy monográfusa, Götz Eszter fogalmaz. Divatoktól függetlenül, mindig a praktikumot szem előtt tartva gazdagodott és mélyült alkotói pályája

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?