Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Művészi szintű munkáért ítélték oda a Mesterek Mestere Díjat

Hírek 2015. 11. 13.
Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője (jobbról) átadja Filó Mihálynak a díjat
Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője (jobbról) átadja Filó Mihálynak a díjat

Először adták át a kimagasló építőipari szakmunka elismeréséért járó Mesterek Mestere Díjat. A szakmai zsűri döntése alapján Filó Mihály budapesti burkoló lett Magyarország Mesterek Mestere. A közönségdíjat Kiss Tamás, nagykereki burkoló kapta. Az elismerést a díjazottak tiszteletére rendezett ünnepségen adták át.

A Mapei által alapított díj célja, hogy elismerje a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját. Az első alkalommal meghirdetett díjra 29 érvényes pályázat érkezett 11 megyéből.

A díjátadón beszédet mondott Dr. Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta, hogy akkor jó egy ország szakképzési rendszere, ha összhangban van a munkaerőpiaci igényekkel.

„Azt szeretnénk, ha a cégekkel partnerségben tudnánk együtt dolgozni azon, hogy az országnak megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő kínálata legyen. A másik ismérve a jó oktatási rendszernek az, ha a minőséget, a szakmai színvonalat tudja támogatni és ebben a Nemzetgazdasági Minisztérium maximálisan elkötelezett, hogy színvonalas képzéseket, színvonalas oktatásokat támogasson. Azt gondolom, hogy egy jó irányú együttműködés vette kezdetét” – mondta Dr. Odrobina László.

A szakmai zsűri egybehangzó döntése alapján Filó Mihály lett Magyarország Mesterek Mestere. A zsűri indoklása szerint Filó Mihály munkáiban két szakmai véglet kiemelkedő megvalósítása volt látható: a szinte szobrászi szintű kőfaragó munka új technológiák használatával, valamint a lassan eltűnő helyszíni terrazzó készítése.

Filó Mihály 73 éves, Budapesten élő, ma is aktív szakember. Munkássága 55 évre tekint vissza, referenciái között olyan munkák szerepelnek, mint a Magyar Állami Operaház burkolatának restaurálása, a Ramada Aqua World szálloda intarziás padló- és falburkolatainak készítése.

A szakmai zsűri a pályaművek elbírálásnál a szakmaiságon és a bemutatott munkákon felül figyelembe vette, hogy az adott mester alkotásaival és munkásságával mennyire lehet a szakma számára példakép, követendő életút.

„A legfontosabb az alkotási vágy. Ezt mondom a munkatársaimnak is, hogy legyen bennük alkotási vágy. Aki csak a pénzért dolgozik, abból soha nem lesz senki. Ha létrehozok valamit és az a megrendelőnek tetszik, az nekem is örömet okoz” – mondta a díjazott.

A Mesterek Mestere közönségdíját 29 pályázó közül Kiss Tamás nagykereki burkoló kapta. Kiss Tamás pályázatában a sokoldalúságát mutatta be, referenciái között családi ház teljes körű felépítése, burkolása, járda és teraszépítés, valamint borospince burkolás egyaránt szerepelt.

Kiss Tamás Nagykerekin él, 34 éves. 17 éve dolgozik burkolóként, munkái között többségében lakossági megbízások szerepelnek. „Számomra a munka alkotás. Őszintén megvallva, nem jó, hanem a legjobb akarok lenni” - mondta.

A díjazottak erkölcsi és anyagi elismerésben, valamint tárgyjutalomban részesültek a Bosch Magyarország Kft. jóvoltából.

A Mesterek Mestere díjról

A Mesterek Mestere díj pályázatnak fő szempontjai az erkölcsi megbecsülés és a szakmában való ismertség növelése voltak. A Mapei Kft. célja ezzel a díjjal a kiemelkedő színvonalú burkoló és kőműves szakma elismerése, ezáltal segítve az építőipar kultúrájának fejlődését Magyarországon. Az évente kiosztásra kerülő Mesterek Mestere díjat 2015. év elején alapította a Mapei Kft. A díjra minden, munkáját mesteri szinten folytató, ma is aktív kőműves és burkoló szakember pályázhat 2016-ban is.

A szakmai zsűri tagjai:

  • Barkács Gyula, az ÉVOSZ Építésügyi Munkabiztonsági és Az Épített környezet fenntartható Fejlesztése Bizottságának titkára
  • Magyar Ákos építőmérnök, környezetgazdálkodási- környezetvédelmi szakmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara elnökségi tagja
  • Szalay Tihamér építész, az MD Stúdió Építésziroda ügyvezetője és a Magyar Építészkamara alelnöke  
  • Fazekas Kira, a Lakáskultúra Magazin főszerkesztője, Mediaworks Kiadó Kft.
  • Ratskó István, Ratskó Bau Kft. ügyvezetője és tiszteletbeli Mesterek Mestere díjazott

Forrás: hirnevugynokseg.hu

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Burkolatok
Burkolási segédanyagok
Burkolás

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?