Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

SZÍNES OTTHON

Épinfó - Aktuális

< >

A1 konferencia a Construmán

Hírek 2015. 05. 15.

A tavaly alakult A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete (AHOGY) a Construma Építőipari Szakkiállítás első napján rendezte meg konferenciáját. A rendezvényen az egyesület tagjai – a Magyarországon meghatározó üveg- és kőzetgyapot gyártó, forgalmazó cégek – vitatták meg a szakmai aktualitásokat.

Az Expo Hotelben megtartott konferencia központi témája az új OTSZ szerinti energia-hatékony épületek és épületfelújítások tervezése volt. Az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületét alkotó üveg- és kőzetgyapot gyártó, -forgalmazó cégek, az Isover, a Knauf Insulation, a ROCKWOOL és az Ursa képviselői a tűzgátló anyagok beépítésének témáját járták körbe.

A 2014-ben alakult egyesületet az alapítók azzal a hiánypótló szándékkal hozták létre, hogy az épületek energiahatékony építésével, felújításával kapcsolatban megnyugtató és biztonságos módon kerüljenek figyelembevételre az épületeinkkel szemben támasztott alapkövetelmények is, kiemelve ezek közül a tűzvédelmet. Az Egyesület vallja, hogy egy szakmai véleménynek szakmailag kell megalapozottnak és alátámasztottnak lennie, ami nem sikkadhat el a kompromisszumok mezején.

A konferenciát Dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke nyitotta meg és Lestyán Mária, az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete elnöke és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség képviselője vezette le.

Az előadások fókuszában az új OTSZ szerinti tervezési alapelvek álltak. A szakértők bemutatták a tervek tartalmi követelményeit tűzvédelmi szakhatósági bevonás és a szakhatóság nélkülözése esetén is, a TvMI Tűzvédelmi Irányelvek alkalmazását az engedélyezési és kiviteli tervek készítése során.

Lestyán Mária előadásában ismertette, hogyan határozhatjuk meg az új OTSZ szerint, hogy mely szerkezettel szemben és milyen tűzvédelmi követelményt kell betartani a tervezőnek, illetve kitért a külső térelhatároló szerkezetek és a magastetők tervezési elveire is.

Brassnyó László, a Knauf Insultion Kft. műszaki tanácsadója elmondta, miként kell a tervezőnek igazolni a 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet szerint, hogy a tervezett építmény, építményrész milyen műszaki megoldással teljesíti az OTÉK-ben meghatározott követelmények közül a tűzvédelmi előírásoknak történő megfelelést, az építmény tűzvédelmi kockázati osztályát.

Varga Tamás, az URSA Salgótarján Zrt. alkalmazástechnológusa a belső tetőtér, az energia-hatékony épületek és épület felújítások tervezését ismertette.

Az utolsó blokkban a homlokzati szigetelő rendszerek és az építészeti hangszigetelések ismertetése állt a középpontban. Vágó Bálint vizsgálómérnök, projektvezető a homlokzati hőszigetelő rendszerek helyszíni ellenőrzésének tapasztalatairól beszélt.

Az „Energia-hatékony épületek és épület felújítások tervezése az új OTSZ szerint” című konferencián bemutatott előadások anyagai az alábbi honlapon tekinthetők meg »

Forrás: VM.komm kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?