Utolsó frissítés: 2020-09-02
Wienerberger

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A1 konferencia a Construmán

Hírek 2015. 05. 15.

A tavaly alakult A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete (AHOGY) a Construma Építőipari Szakkiállítás első napján rendezte meg konferenciáját. A rendezvényen az egyesület tagjai – a Magyarországon meghatározó üveg- és kőzetgyapot gyártó, forgalmazó cégek – vitatták meg a szakmai aktualitásokat.

Az Expo Hotelben megtartott konferencia központi témája az új OTSZ szerinti energia-hatékony épületek és épületfelújítások tervezése volt. Az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesületét alkotó üveg- és kőzetgyapot gyártó, -forgalmazó cégek, az Isover, a Knauf Insulation, a ROCKWOOL és az Ursa képviselői a tűzgátló anyagok beépítésének témáját járták körbe.

A 2014-ben alakult egyesületet az alapítók azzal a hiánypótló szándékkal hozták létre, hogy az épületek energiahatékony építésével, felújításával kapcsolatban megnyugtató és biztonságos módon kerüljenek figyelembevételre az épületeinkkel szemben támasztott alapkövetelmények is, kiemelve ezek közül a tűzvédelmet. Az Egyesület vallja, hogy egy szakmai véleménynek szakmailag kell megalapozottnak és alátámasztottnak lennie, ami nem sikkadhat el a kompromisszumok mezején.

A konferenciát Dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke nyitotta meg és Lestyán Mária, az A1 Hőszigetelőanyag-gyártók Egyesülete elnöke és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség képviselője vezette le.

Az előadások fókuszában az új OTSZ szerinti tervezési alapelvek álltak. A szakértők bemutatták a tervek tartalmi követelményeit tűzvédelmi szakhatósági bevonás és a szakhatóság nélkülözése esetén is, a TvMI Tűzvédelmi Irányelvek alkalmazását az engedélyezési és kiviteli tervek készítése során.

Lestyán Mária előadásában ismertette, hogyan határozhatjuk meg az új OTSZ szerint, hogy mely szerkezettel szemben és milyen tűzvédelmi követelményt kell betartani a tervezőnek, illetve kitért a külső térelhatároló szerkezetek és a magastetők tervezési elveire is.

Brassnyó László, a Knauf Insultion Kft. műszaki tanácsadója elmondta, miként kell a tervezőnek igazolni a 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet szerint, hogy a tervezett építmény, építményrész milyen műszaki megoldással teljesíti az OTÉK-ben meghatározott követelmények közül a tűzvédelmi előírásoknak történő megfelelést, az építmény tűzvédelmi kockázati osztályát.

Varga Tamás, az URSA Salgótarján Zrt. alkalmazástechnológusa a belső tetőtér, az energia-hatékony épületek és épület felújítások tervezését ismertette.

Az utolsó blokkban a homlokzati szigetelő rendszerek és az építészeti hangszigetelések ismertetése állt a középpontban. Vágó Bálint vizsgálómérnök, projektvezető a homlokzati hőszigetelő rendszerek helyszíni ellenőrzésének tapasztalatairól beszélt.

Az „Energia-hatékony épületek és épület felújítások tervezése az új OTSZ szerint” című konferencián bemutatott előadások anyagai az alábbi honlapon tekinthetők meg »

Forrás: VM.komm kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Erdők megóvásával és telepítésével semlegesíti karbonlábnyomát a VELUX Cégcsoport

Gyártói hírek, cikkek 2020. 09. 01.

A WWF-fel karöltve 2041-re elérik a teljes karbonsemlegességet  

Erdők megóvásával, helyreállításával és új erdők telepítésével ellensúlyozza a VELUX Cégcsoport az 1941-es megalapításuk óta kibocsátott és 2041-ig kalkulált összes, mintegy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget. A századik évfordulójukra kitűzött teljes karbonsemlegességet a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF-fel (World Wide Fund for Nature) közösen érik el. A karbonlábnyom csökkentése már évek óta fontos törekvés: a VELUX Magyarország Kft. az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően 2019-re már tizedére csökkentette a gyártóegység károsanyag-kibocsátását, és helyi faültetési projektbe is belekezdtek

Szakkönyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Építkezőknek 2020. 09. 11.

A kő mindig is kedvelt anyag volt házépítésnél vagy a kertben utak, teraszok, lépcsők, falak létesítésénél. Tartóssága és szilárdsága állandóságot ad a környezetének, esetleges ridegségét pedig oldják a kert növényei

Szakcikk

Szilárd alapra lehet nagy dolgokat építeni

Építőanyagok 2020. 07. 29.
30 évvel ezelőtt alapították a Lasselsberger Kft-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Az elmúlt három évtizedben termékei és innovációi révén a cég nem csak Magyarországon vált ismertté és jó pár termékkategória tekintetében piacvezetővé, de a régióban is komoly hídfőállásokat épített ki. Egy országokon túlívelő sikertörténet, ami Veszprémből indult

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?