Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Nyitottak a magyarok az új energiafelhasználási trendekre

Energia megtakarítás 2015. 02. 12.

Lakossági energiafogyasztási szokásokról készült online felmérés

A magyar fogyasztók energiatakarékossági és -használati szokásait vizsgálta a környezettudatos és energiahatékony megoldásairól is ismert Legrand Zrt. A kérdőívre beérkezett válaszokból kiderült, hogy a hazai fogyasztók jártasak az energiafogyasztást csökkentő tippek és a XXI. századi, energiatakarékos megoldások terén, sőt a takarékosság érdekében tenni is hajlandóak a mindennapokban.

A 10 kérdésből álló online kutatás a napi szintű energiafogyasztási szokások mellett általános energiatakarékossági kérdésekben is tesztelte a válaszadókat. A beérkezett több mint 500 kitöltött kérdőív eredményeinek kiértékelése rámutatott, hogy a válaszadók 90%-a ismeri a tudatos energiafelhasználás pénzügyi hasznát, annak környezeti előnyeit, valamint az abból eredő biztonságot. A kitöltők az ismeretek mellett azonban arra is nyitottak, hogy tegyenek annak érdekében, hogy a háztartásuk minél megbízhatóbb és energiatakarékosabb legyen.

A Legrand Zrt. kutatásának a hazai fogyasztók szokásainak felmérése mellett az is célja volt, hogy új ismeretekkel, megoldásokkal ismertesse meg a válaszadókat. A kérdőív kitöltése közben a résztvevők olyan tippekkel bővíthették ismereteiket, amelyekkel közvetlenül visszaszoríthatják lakásuk energiafogyasztását és biztonságosabbá tehetik otthonukat. Fényviszonyhoz igazodó fényerőszabályzókkal és mozgásérzékelős világítással például az áramfogyasztás akár 20-30%-kal csökkenthető.

A kitöltők válaszaiból megállapítható, hogy a legelterjedtebb takarékossági praktikák közé az elektromos készülékek teljes kikapcsolása és a hatékony fűtéskezelés tartoznak, hiszen a válaszadók csupán 7%-a gondolja úgy, hogy a fűtés lejjebb vétele nem mutatkozik meg a hónap végi számlákon. A szigetelés szerepét felmérő kérdés esetében ellenben a kitöltők egyharmada fontosabbnak tartja a külső szigetelést a nyílászárók és a fűtési rendszerek korszerűsítésénél, holott az épületek hőveszteségének közel fele a nyílászárók nagy légáteresztőségéből adódik.

A villamossági rendszerek és informatikai hálózatok infrastruktúrájával foglalkozó Legrand arról is kérdezte a kitöltőket, hogy a mindennapokban milyen módszerekkel és technikákkal próbálják csökkenteni a villanyszámlát. A válaszadók több mint fele ügyel arra, hogy ne hagyják bekapcsolva feleslegesen a világítást (54%), jó energiafogyasztási besorolású készüléket vásároljanak (56%) és életritmusuknak megfelelően szabályozzák otthonuk fűtését (51%). A válaszadók 63%-a ugyanakkor nem törekszik arra, hogy a mosógépet teljes kapacitáson működtesse, már akár 1-2 ruhadarabbal is elindítanak egy mosást.

A felmérés megmutatja, hogy a magyar energiafogyasztók 90%-a ismeri az otthoni áramfelhasználás terén elérhető újításokat is, függetlenül attól, hogy azok az alternatív energiához vagy a hagyományos energia korszerű felhasználásához köthetők. 10 kitöltőből 9 helyesen ismeri az élethelyzethez igazított energiafogyasztás fogalmát, az ’intelligens otthon’ kifejezést, míg  97%-uk azt is tudta, hogy automatizálással és fogyasztásmérő használatával tizedével csökkenthető a lakás energiafogyasztása.

Az online kutatás kitöltői között a Legrand Zrt. értékes, energiatakarékos termékeket sorsolt ki.  A kutatás eredménye biztató a jövőre nézve, hiszen a válaszadók elsöprő százaléka pozitívan áll a megújuló energiaforrásokhoz és az energiafelhasználást forradalmasító takarékos megoldásokhoz is.

Forrás: Open Communications Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Világítástechnika

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?