Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Meg kell menteni a budapesti Radnóti Gimnázium épületét

Hírek 2014. 11. 23.

Az államigazgatás segítségét kéri a Radnóti november 26-i rendezvényén dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Molnár Katalin az iskola igazgatója és Zoboki Gábor építész, egykori diák.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, vagyis a Radnóti évtizedek óta Magyarország egyik legfontosabb szellemi és oktatási műhelye. A magyar művészet és tudomány olyan meghatározó alakjai végezték itt tanulmányaikat, mint Sebestyén Márta előadóművész, Perényi Miklós csellista, Paczolay Péter jogtudós, Patkós András fizikus és Kamarás Katalin vegyész.

Az iskola épületének alapkőletétele száz évvel ezelőtt történt. Az art deco stílusú épület nem csupán a huszadik századi magyar oktatás, de a magyar történelem egyik fontos helyszínévé vált. Falai között élte túl két és félezer üldözött a második világháború utolsó hónapjait.

Az iskola épülete műemlék, a két világháború közötti magyar építészet egyik legkiemelkedőbb értéke, mely tervezőjének, Lajta Bélának a népi építészethez való vonzódását tükrözi. Az épület sürgős felújításra szorul: az egykori radnótis, a Művészetek Palotáját is tervező Zoboki Gábor építész el is készítette a terveket. Az ELTE-nek a veszélytelenítésre futja csupán, az iskola alapítványa pedig téglajegyek kibocsátásával gyűjt, de a felújításhoz szükséges összeg messze meghaladja a fenntartó, a szülők és az egykori diákok lehetőségeit. A Radnóti épületének megmentéséhez állami segítségre van szükség.

A Radnóti műemlék-épületének rekonstrukciója elengedhetetlen: nem csupán egy generációkat kinevelő iskoláról van szó, hanem Budapest építészetének kiemelkedő darabjáról. Az épületben el kell végezni a homlokzatok, a lapos tetők, az elektromos rendszer, a víz-csatorna rendszer, a WC-blokk és a fűtési rendszer felújítását, a nyílászárók cseréjét és a belső szakipari munkákat. A ház megmentéséhez, Zoboki Gábor felújítási terveinek megvalósításához a széleskörű közösségi összefogáson túl állami segítségre van szükség, ezért a Radnóti vezetői meghívták volt diákjaikat és a magyar szellemi élet fontos személyiségeit. A november 26-i est az iskola alapkő-letételének századik és Radnóti Miklós halálának hetvenedik évfordulójára emlékezik. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Beszédet mond Dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, dr. Molnár Katalin igazgatónő és Zoboki Gábor építész. Az estet fogadás és kötetlen hangulatú beszélgetés zárja.

Forrás: Zerocom

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?