Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Döntött a nemzetközi előzsűri: megvan az 5-5 legjobb épület és terv

Hírek 2014. 10. 29.
A döntősök
A döntősök

10 éves a Média Építészeti Díja

A rekord számú, összesen 124 beérkezett pályázat közül egy neves bosnyák, egy híres osztrák és egy elismert román építészből álló előzsűri választotta ki a Média Építészeti Díjára esélyes 5 megvalósult épületet és 5 építészeti tervet. Elindult az év legjelentősebb nyilvános építészeti eseményén véget érő folyamat közönségszavazása az Építészfórumon.

124 pályamű érkezett két kategóriában a 10. születésnapját ünneplő kortárs építészeti alkotásokat és terveket értékelő Média Építészeti Díjára, amelyek magas színvonala nem könnyítette meg a neves nemzetközi előzsűri dolgát. A szarajevói székhelyű Studio Zec építésziroda munkatársa Demir Mensur, az osztrák-amerikai építész életművét kutató, gondozó Friedrich Kiesler Alapítvány igazgatója, Peter Bogner és a bukaresti Építészeti és Várostervezési Egyetem oktatója Arpad Zachi építészek a szakmai szempontokat hosszasan mérlegelve választották ki az általuk legjobbnak ítélt 5 megépült épületet és 5 építészeti tervet. A döntőbe jutott tervek és épületek tervezői november 27-én az Uránia Filmszínház nyilvános zsűrizésén mutatkozhatnak be, ahol a média képviselői döntenek.

Ekkorra azonban az is kiderül, hogy mely épületek és tervek tetszenek legjobban a nagyközönségnek. Elindult ugyanis a kétfordulós közönségszavazás első fordulója! A terv kategóriában itt, az épület kategóriában pedig ezen a weboldalon lehet szavazni!

Ők a zsűri döntősei

A megépült épület kategória 65 pályaműve közül az 5 példaértékűnek ítélt épület között találjuk:

  • A megérkezés élményét középpontba helyező Pannonhalmi Bencés Főapátság új látogató bejáratát, ami Czigány Tamás, Páll Anikó, Tóth Györgyi építésztervezők munkáját dicséri.
  • A hagyományos léptékű kunyhók összetoldásából született, az egri Nagy-Eged hegy lábánál a nyugalom szigeteként elterülő borteraszt, mely Gereben Péter és Marián Balázs építésztervezők munkája alapján valósult meg.
  • A Földes László és Sónicz Péter építésztervezők által megálmodott 17 méteres könyvespolc-folyosóval rendelkező „hosszú” pilisi családi házat, mely 100 méter családi könyvgyűjteménynek is méltó otthona.
  • A Börzsei Tamás építész tervezte fiatalos, értékálló, formabontó homlokzattal rendelkező csobánkai családi ház épületét.
  • A PALATIUM M4 Projekt Kft.: Csapó Balázs, Erő Zoltán, Veres Ádám, Tóth Zoltán, Román László, Zorkóczy Zoltán, Szilágyi Klára, Jovanović Biljana munkásságának köszönhető 4-es metrót, a „legek metróját”.

Az építészeti terv kategória 59 beérkezett pályázatának 5 legkiválóbb elképzelése:

  • Rátkai Anna által elképzelt, az egri vár elfeledett Zárkándy-bástyájának rekonstrukciójáról szóló tervezetet.
  • A Mohács mellett fekvő Szabadság-szigetre megálmodott környezetbarát Ökoturisztikai látogatóközpont Kokas Balázs által készített terve, mely MÉK-MÉSZ diplomadíjban is részesült.
  • Máté Tamás által a tarcali kőfejtőben megrajzolt Trial edzőtelep súlypont-áthelyezésére épült tervezete.
  • A Kecskeméti Filmműhely épületének újragondolására született tervezet Tóth Balázstól.
  • Az egy érdekes helyi halászati hagyomány ihlette tihanyi látott hal házának építészeti terve Kiss Péter munkája.

A finalistákról bővebb információ a következő weboldalon.

A Média Építészeti Díja vallja, hogy épített környezetünk formálása, nemcsak az építész szakma vagy a média, hanem mindannyiunk közös ügye. Az építészek által elgondolt, kivitelezők által megvalósított életterek felhasználóinak véleménye nem csupán egy visszajelzés a szakma számára, hanem fontos része a fejlődésnek! Mondd el a véleményed a szavazatoddal!

Forrás: Build-Communication Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?