Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Energiatakarékos otthonokért dolgozik a Habitat

Energia megtakarítás 2014. 03. 21.

Magyarországon az alacsony jövedelmű családoknak óriási terhet jelent a közüzemi számlák, különösen a fűtés költségeinek kifizetése. A rossz minőségű, szigeteletlen otthonokat télen alig tudják megfelelően befűteni a tulajdonosaik. A Habitat for Humanity Magyarország évről-évre rászoruló családok otthonait hőszigeteli önkéntesek segítségével. Idei programja, melyet a Saint- Gobain csoport alapítványa, a Saint- Gobain Initiative Foundation támogat, március közepén indul Vác környékén.

Rosszul szigetelt, kifűthetetlen lakásokat újít fel Vác környékén a Habitat for Humanity Magyarország önkéntesek segítségével. A tavaly elindított program a lakhatási problémák legsúlyosabbikára, a megfizethetőség nehézségeire hívja fel a figyelmet, miközben évente néhány családnak kézzel fogható segítséget is nyújt. A lakhatási szegénység enyhítésén dolgozó civil szervezet éves jelentése szerint a közüzemi költségek kifizetése évről-évre nagyobb terhet jelent a családoknak. A legalacsonyabb jövedelműek jövedelmük felét költik el a rezsiszámlákra. Miközben minden harmadik család arról számol be, hogy nem tudja megfelelően kifűteni a lakását.

A Habitat for Humanity Magyarország tavaly elindított hőszigetelési programját idén is folytatja. A 2014-es programra ősszel lehetett jelentkezni. A jelentkezőket felkeresték a szervezet szakértői, felújítási tervet és költségbecslést készítettek számukra, majd kiválasztották azt az öt családot, akiknél idén megkezdődhet a hőszigetelés. A felújítás költségei igen kedvezőek, hiszen a munkadíjat nagyrészt az önkéntesek munkája fedezi. A fennmaradó költségeket a családok 5 év alatt alacsony törlesztő részletekben fizetik meg, ami nem jelent nagy terhet, mivel a család fűtésköltségei jelentősen csökkenek.

Magyarországon több százezer családnak okoz nehézséget a közüzemi számlák kifizetése, és egyre többen vannak, akik emiatt a lakásvesztés közelébe sodródnak. Mivel a probléma nagymértékű, leginkább egy szegényeket is elérő, igazságos lakáspolitika kialakításával lehetne látványos változásokat elérni. Ezért elsősorban lakáspolitikai javaslatok kidolgozásával, érdekérvényesítéssel foglalkozunk - mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity igazgatója. Javaslataink megalapozottságához azonban elengedhetetlen, hogy a problémákat testközelből ismerjük, így minden évben újabb családoknak nyújtunk gyakorlati segítséget. Hőszigetelési programunk idei folytatásához a világ 100 leginnovatívabb vállalatának egyike, a Saint- Gobain csoport alapítványa, a Saint- Gobain Initiative Foundation nyújt segítséget - tette hozzá Szekér András.

A Habitat for Humanity hőszigetelési programja idén is március közepén indul. Elsőként egy középkorú, váci házaspárnál dolgoznak az önkéntesek. A férj egy műtét miatt nem tud dolgozni, felesége alacsony jövedelméből élnek. Faházukat nagyon nehezen tudják befűteni télen az egyetlen cserépkályhával. Ősz végéig másik négy családnál, Veresegyházon, Szendehelyen és Dunakeszin készülhet el a hőszigetelés. Ők a következő telet már melegebb, egészségesebb otthonban tölthetik, és fűtés költségeik is csökkennek.

Forrás: Habitat for Humanity

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Utólagos hőszigetelés

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?