Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Aktuális

< >

Száradó ruhák, szárazon maradó szobák

Gyártói hírek, cikkek 2013. 12. 18.

Télen a ruhákat csak a lakásban lehet szárítani. Sok helyet foglalnak, a kisebb fürdőszobákban túlzott párásodást okoznak, a párolgó nedvesség a hideg falakon és ablakokon csapódik le, sokszor átnedvesítve a szekrények falát is. Pedig a megoldás ma már nem számít megfizethetetlen luxusnak: a modern kondenzációs szárítógépekben sokkal gyorsabban száradnak a ruhák és a textíliákból kivont nedvességből alig 10% kerül a légtérbe, ami még segíthet is a lakás páratartalmának optimális szinten tartásában.

Az Electrolux vásárlók körében készített felmérése szerint a fogyasztók jelentős része már tisztában van az energiacímke jelentőségével és előnyben részesíti az alacsonyabb fogyasztású készülékeket. Az Európai Unióban tavaly májusban bevezetett kondenzációs hatékonysági mutató azonban a legtöbb vásárló számára ismeretlen, pedig egy fontos műszaki jellemzőre hívja fel a figyelmet az új szárítógépek vásárlásakor.

A kondenzációs hatékonyság értéke az energiacímke bal alsó sarkában kapott helyet és azt mutatja meg, hogy a ruhák szárítása közben mennyi nedvesség kerül a légtérbe. Az „A” kategóriás készülékek esetében nagyjából 5 liter víz gyűlik össze a készülékek tartályában és kb. fél liter párolog el. Ezzel szemben egy „C” kategóriás gép használatakor ennek a mennyiségnek a háromszorosa kerül a lakás levegőjébe, ami már penészesedést, illetve az ablakokon a tömítéseknél jelentős párakicsapódást okozhat. Gondoljuk csak el, mennyi nedvesség csapódik ki a konyhában, ha 1,5 liter vizet teljesen elforralunk.

A kondenzációs technológia hatékonysága annak köszönhető, hogy a ruhákat szárító meleg levegő egy zárt rendszerben kering, így a készülékben keringő meleg levegő hőenergiája is legnagyobbrészt megmarad.

Az Electrolux kondenzációs szárítógépei hatékonyságuk mellett tartós és energiatakarékos választást jelentenek, a hőszivattyús csúcsmodell az „A” energiaosztályú gépeknél 50%-kal kevesebb energiát vesz fel, és a legkényesebb gyapjúholmi is kíméletesen szárítható benne.

A legjobb kondenzációs hatékonyságú készülékek között a 9 kg kapacitású Electrolux EDH3498RDL modellszámú hőszivattyús szárítógép 299 900 Forintos ajánlott fogyasztói áron, míg a hagyományos szárítási technológiával működő, 7 kg ruhát befogadó EDP2074PDW modell 114 900 Forintos ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg a műszaki kereskedésekben és webáruházakban.

Forrás: Morpho Communications

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Konyhai, háztartási készülék

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?