Utolsó frissítés: 2020-06-23

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Aktuális

< >

Átadták az idei Ybl Miklós díjakat

Hírek 2006. 03. 17.

A mai napon a Parlament delegációs termében ünnepélyes keretek között átadták Magyarország legmagasabb építészeti elismerését:  az Ybl Miklós díjat.

A több mint fél évszázadra visszatekintő kitüntetést idén Déry Attila, Földes László, Kiss Gyula, Pelényi Margit és Vikár András vehették át. Az 1953-óta minden évben átadott elismerés díjazottai olyan építészek, akik a hazai környezet építése, alakítása és megőrzése érdekében kimagasló elméleti illetve gyakorlati alkotó tevékenységet fejtenek ki. 2006-ban a díjat – amit életútja során csupán két alkalommal kaphat meg egy építész – az Ybl Miklós-Díj Előkészítő Bizottság javaslata, majd az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnökének előterjesztése alapján dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárcanélküli miniszter adományozta.

A döntések indoklása szerint

  • Déry Attila széleskörű építészet-történeti és elméleti munkássága hézagpótló, publicisztikai tevékenysége független és elmélyült történelmi, valamint szellemtörténeti műveltségen alapul.
  • Földes László sikeresen alkalmazza a világ, illetve Európa építészeti eredményeit a sajátos magyarországi viszonyokra, illetve képes a funkció, a szerkezet és a forma egységét épületeiben az adott környezetbe illő módon megvalósítani. Az építész - aki a magyar találmányként világszerte elismert fényáteresztő betont elsőként építtette be lakóházba - legutóbb a budapesti Toldy Gimnázium tornatermi épületével aratott figyelemreméltó sikert.
  • Kiss Gyula tervezői munkásságára a töretlen kísérletező kedv és a minőség iránti erős elkötelezettség jellemző, és elismerés illeti a szakembert azért is, hogy az aktív alkotás mellett hivatásként folytatja az építészeti oktatási tevékenységet.
  • Pelényi Margit a dél-dunántúl egyik mértékadó építésze, munkáiban az elhivatott építészeti tevékenység minden esetben szociális érzékenységgel párosul, épületei karakteresek, korszerűek, értékállóak és finoman illeszkednek környezetükbe.
  • Vikár András munkássága nagyban hozzájárult a főváros mai arculatának alakulásához, a szakember egy ellentmondásos beruházási időszakban is képes volt új beépítési modelleket, struktúrákat kidolgozni, és azokat sikeresen alkalmazni.

További információ: Sakkom Interaktív Kft. kkolma@sakkom.hu

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Új lendületet adhat az építkezéseknek a kedvezményes lakásáfa megtartása

Hírek 2020. 07. 02.

Az építőipari munkahelyek védelme, az ingatlanpiac és az építőipar erősödését várja az újHÁZ Centrum a barnamezős beruházások kedvezményes lakásáfájától. Úgy vélik, az öt százalékos áfa alkalmas arra, hogy a koronavírus okozta ágazati visszaesést mérsékeljék, valamint, hogy a rozsdaövezetekben elinduljon a városfejlesztés új hulláma

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?