Utolsó frissítés: 2020-03-30

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Aktuális

< >

A lakásfenntartás költségei okozzák a legnagyobb gondot a családoknak

Hírek 2013. 03. 13.

Elindultak a Habitat önkéntes építkezései Vác környékén

Rosszul szigetelt, szinte kifűthetetlen lakásokat újít fel Vác környékén a Habitat for Humanity Magyarország önkéntesek segítségével. A három családnak ma olyan magas a fűtésszámlája, hogy nemhogy a fűtés korszerűsítésére, de az alapvető szükségletekre is kevés a jövedelmük. Március közepén a Nógrád megyei Berkenyén indult a Habitat 2013-as önkéntes programja. A szervezet a lakáspolitikai javaslatok mellett igyekszik gyakorlati segítséget is nyújtani a lakhatási problémák csökkentése érdekében.

A Nógrád megyei Berkenyén élő Judit özvegyasszony. Fiával ketten apránként próbálják befejezni félkész házukat. Olyan magasak a költségek, hogy nem tudják kifűteni a házat. Ők az első segített család a Habitat for Humanity Magyarország önkéntes programjában. Március 11-től 14-ig 18 amerikai önkéntes érkezik Berkenyére, hogy a Habitat munkatársainak vezetésével hőszigeteljék Juditék házát, ezzel jelentősen csökkentve fűtési költségeiket.

Az előző évben 598 ezer háztartás nem tudta megfelelően fűteni otthonát. A KSH legfrissebb adatai szerint ez a probléma több mint 1,4 millió embert érintett. A Habitat for Humanity Magyarország előző évi országjelentése arról számolt be, hogy a lakhatási költségek (rezsi, lakbér) a háztartások harmadánál elérik vagy meghaladják a bevételeik 40 százalékát. Ők a jövedelmükhöz képest olyan sokat költenek lakhatásra, ami már az alapszükségletek kielégítését veszélyezteti.

A Habitat for Humanity Magyarország szerint az alacsony jövedelműeket sújtó magas közüzemi költségek jelentősen csökkenthetők utólagos hőszigeteléssel, a hőszigetelés támogatásával. A nehezebb lakáskörülmények között élők számára pedig a szociális bérlakások számának növelése jelenthetne megoldást. A szervezet a lakáspolitikai javaslatok mellett támogatók segítségével gyakorlati segítséget is nyújt rászoruló családok számára.

„A márciusban kezdődő önkéntes építkezéseinken támogatók és önkéntesek segítségével energiatakarékosságot célzó felújításokat végzünk három Vác környéki család számára. Mi nem egyszerűen a felújításban segítünk, hanem abban is támogatjuk a családokat, hogy képesek legyenek önállóan pénzt megtakarítani, és elvégezni egyszerűbb korszerűsítési munkákat.” – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. A családok ugyanis a megállapodásnak megfelelően, erejükhöz mérten törlesztik a felújítás költségeinek egy részét, és részt vesznek a felújításban is.

Az önkéntes építkezések következő állomása Dunakeszi lesz, ahol egy négy gyermekét egyedül nevelő tanítónőnél végeznek felújítást az önkéntesek, majd Nagymaroson egy nagycsalád házát korszerűsítik. A szervezet most is keresi az adományozókat és önkénteseket, hogy tovább folytathassák a családok számára végzett felújításokat. Ezen kívül energiatakarékossági és háztartásgazdálkodási képzéseiken a lakhatási költségek csökkentésében segítik a családokat.

Forrás: Habitat for Humanity Magyarország

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

Gyártói hírek, cikkek 2020. 04. 01.

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?