Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Kényelmesebb és olcsóbb lesz az építési hatósági eljárás a januárban startoló elektronikus rendszernek köszönhetően

ÉTDR 2012. 12. 07.

Már tesztelik, jövőre pedig már mi is élvezhetjük az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer – röviden ÉTDR előnyeit. Az új elektronikus közszolgáltatás több szempontból is enyhít az eddig ránk nehezedő terheken. Míg korábban a terveket ki kellett nyomtatniuk, sokszorosítaniuk és postára adniuk azoknak, akik engedélyeztetni akarták; vagy személyesen be kellett menniük a hivatalba azoknak, akik meg akarták ezeket tekinteni, az ÉTDR-nek köszönhetően a jövőben néhány kattintással megtehetik ugyanezt.

Az ÉTDR a folyamatok digitalizálásával időbeosztásunkra és pénztárcánkra is jótékony hatással lesz. Néhány hét múlva bárki, bárhonnan, bármikor feltöltheti és nyomon követheti vagy véleményezheti az építésügyi dokumentumokat. Ugyanakkor mivel a rendszer a különböző jogcímekhez különböző hozzáférési jogosultságokat rendel, bizalmasabbá is válik: nem mindenki láthatja a teljes dokumentációt, csak azt, ami őt érinti.

Míg néhány éve önkormányzatról önkormányzatra járhattunk, hogy megszerezzük a szükséges engedélyeket, mindezt nemsokára otthonunkból is kényelmesen elintézhetjük. A jövőben láthatjuk majd, hogy az ügyünk éppen melyik ügyintézési szakaszban tart, és azonnal értesülhetünk arról is, ha a dokumentumokkal történt valami. 

Az újítás nem csupán az ügyfelek életét könnyíti meg, a közigazgatás az ügyintézők számára is átláthatóbb lesz. Minden érintett hivatal láthatja majd, hogy mire adott engedélyt egy másik eljáró szerv.

Az elektronikus építési engedélyezési eljárás bevezetése környezetvédelmi szempontból is lényeges: sokkal kisebb papírfelhasználást igényel. Ezzel ügyfél és hivatali oldalon is jelentős megtakarítást eredményez: nem kell nyomtatni, másolni, nem kell postaköltséget fizetni. Csak a postaköltségen mintegy 1,5 milliárdot takaríthat meg az állam évente az új rendszernek köszönhetően.

Az ÉTDR az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A projekt megvalósításáért a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkárság felel.

Forrás: Newsbreakers Communications Kft.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?