Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Új építészeti szemléletmódot mutat be a Hello Wood a Design Hét Budapesten

Budapest főépítésze, Finta Sándor október 1-én nyitja meg a Hello Wood kiállítást

Az idei évben a Mome line - design műhely és a Reflekt Studio által szervezett Hello Wood kapcsán egy nagyon fontos új párbeszéd erősödött fel szakmai, építészeti és civil körökben, amely új szemléletmódot honosíthat meg itthon vagy akár paradigmaváltást hozhat a jelenlegi építészeti gondolkodásmódban. A diskurzusba olyan jelentős szakemberek kapcsolódnak be a Design Hét Budapesten megrendezendő eseményeken, mint a Hello Wood kiállítást megnyitó Finta Sándor, Budapest főépítésze vagy Szemerey Samu építész, urbanista, aki kerekasztal beszélgetést vezet szociális építészetről a Reflekt Studio szervezésében.

A közel 60 ezer látogatót vonzó Design Hét Budapest idén „Élj lassabban!” szlogennel, a slow design jegyében kerül megrendezésre kilencedik alkalommal közel 300 együttműködő partnerrel 2012. szeptember 28. és október 7. között. A fesztivál fókuszában idén az átgondoltabb fogyasztásra ösztönző magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság megvalósítását célul kitűző slow-mozgalmak állnak, amelyekhez tartozó slow design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban.

A Design Hét Budapest részeként háromnapos eseménysorozattal készül a Hello Wood október 1-én, 2-án és 3-án. Az építészeti és művészeti alkotótáborról szóló események szorosan kapcsolódnak a slow design tematikához, hiszen a Hello Wood idei fókuszpontja a társadalmi felelősségvállalás volt és azt tűzte ki célul, hogy az elkészült művek valódi igényeknek feleljenek meg, az adott kulturális és természeti adottságokra, helyi körülményekre reflektáljanak. A slow design alapelvei közé tartozó lokalitás, a helyi közösségekkel való együttműködés és közös munka, a hosszútávon való gondolkodás, az adott körülményekre történő reflexió, a figyelem fókuszpontjainak áthelyezése, mind a Hello Wood sajátja. Az idei Hello Woodon résztvevő, Borsod megye határán alkotó 200 fiatal célja az volt, hogy  a maguk eszközeivel hozzájáruljanak a helyi lakosság közösségi és kulturális életéhez és ezáltal az alkotások hosszabb távon kitűzött változtatásokhoz adjanak lendületet.

A Hello Wood eseménysorozatot Budapest főépítésze, Finta Sándor nyitja meg október 1-én 18:00 órakor: A Hello Wood@Toldi című tárlaton fotókiállítás formájában bemutatásra kerülnek a tábor egy hete alatt készült látványos fa-installációk, megtekinthetők lesznek a film workshop dokumentum filmjei, a stop motion animációs workshopon és fotó workshopon készült alkotások. A Hello Wood idén a Sziget Fesztivál új arculatának kialakításában is részt vett - a fenntarthatóság jegyében oda készített fa-installációkat közel 400 ezer ember láthatta - amikből szintén ízelítőt ad a fotókiállítás. Az esemény nem lenne stílszerű fa-installáció nélkül, ezért Huszár András és Mechle Balázs építészek a helyszínre ívesen vékony lécekből látványos Felhő-installációt terveztek. A könnyed, áramló, fehér felhő a maga eszközeivel a Hello Wood jövőjére kívánja felhívni a figyelmet, egy lebegésszerű állapotra, vívódásra, hogy a sokak által támogatott és szeretett mozgalom merre vegye az irányt. A tábor új médiás csapata is készül a megnyitóra meglepetés videó-vetítéssel. (A kiállítás megtekinthető 2012. október 2-7-ig. Nyitva: H-V 12:00-23:00). A megnyitón a szervezőkön kívül az alkotókkal és a résztvevő diákokkal is találkozhat a közönség.

Az ezt követő napon, október 2-án Szemerey Samu, építész-urbanista, a Kortárs Építészeti Központ egyik alapító tagja és kurátora moderál beszélgetést 19:00 órától a Toldi Klubban, Szociális Építészeti Kerekasztal címmel. A résztvevő neves szakemberek és civil szervezetek képviselői a téma itthoni és külföldi vonatkozásairól és tapasztalataikról mesélnek. A névsor alapján megelőlegezhető, hogy a vendégek igazi eszmecserének és párbeszédnek lehetnek majd tanúi az este folyamán:

  • Both Emőke, a BAGázs képviseletében,
  • Siroki László, (többek között) a Tomori TASZPONT jogsegélyállomás képviselője,
  • Gulyás Erzsébet, a Reflekt Studio építésze, a Hello Wood szociális építészeti workshopjainak koordinátora,
  • Barcza Dániel, a MOME Ecolab alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének igazgatója,
  • Oroszlány Miklós a Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékének építésze és
  • Gáspár Máté, az Open Society Institute művészeti és kulturális programigazgató-helyettese.

Már hagyományosnak mondható, hogy a Design Hét Budapest rendezvényei között a Budapest Design Meetup egy vagy akár több különkiadása is feltűnik a Mome line - design műhely szervezésében. 2012. október 3-án 19:00 órától a Budapest Design Meetup Hello Wood Special kiadással jelentkezik, ahol a Meetup előadások szabályainak megfelelően – a prezentációk pörgősségét biztosítandó – nyolc perces előadásokat követően a közönség kérdései következnek. A Hello Wood Specialen személyes beszámolókat hallhatunk a táborról, az alkotások tervezési folyamatáról, a koncepciókról, az építésükről és persze néhány kulisszatitkot is a tábor életéből. A Meetupot a Hello Wood Afterparty-ja követi a helyszínen, ahol az idei események sikereit ünneplik a jelenlévők hajnalig, méltóképpen lezárva Hello Wood 2012-es évadát. Az események kiemelt támogatói a Jaf Holz Ungarn Kft., az Open Society Institute, a Nemzeti Kulturális Alap és a “Budapest Bank Budapestért” Alapítvány.

A Meetup előadói:

  • Bakos Maxim, igazgató, Hello Wood és Gulyás Erzsébet, Reflekt Studio: Bevezető a 2012-es Hello Woodhoz
  • Szőke Gábor Miklós, szobrászművész és Pozsár Péter, építész: Hello Wood Sziget-projekt
  • Vasváry-Nádor Norbert, belsőépítész és Rohoska Csaba, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, Tervezési és Építészeti Ismeretek Tanszékének vezetője: Málygetosz, kilátó-installáció Mályinkára
  • Cseh András, építész és Borbás Péter, építész: Sárkány-teregető, Bódvalenke
  • Oliver Sales, építész és Petrányi Luca építész hallgató: Tölcséres felhő, Bátonyterenye
  • Natasha Pavlovskaya, a dokumentumfilm workshop vezetője a Hello Wood idei két, helyi történeteket feldolgozó projektjéről.
  • Filmvetítés: Dédesi lányok (rövid dokumentumfilm, 12’30’’)

Mindhárom rendezvény nyilvános, regisztráció nem szükséges. Helyszín a Toldi Klub: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Az elkészült alkotásokról bővebben »   

Képek »  

Forrás: Zerocom

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?