Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Állóvíz az ipari- és logisztikai ingatlanok bérleti piacán

Ingatlan 2012. 09. 24.

A budapesti ipari ingatlanpiac az év első felében stabil maradt, a kereslet és kínálat kiegyensúlyozottsága jellemezte. „A bérleti díjak szintén várakozásainknak megfelelően alakultak. A kínálat nem bővült, így az üresedési ráta, a bérleti díjak és a nettó felszívás többé-kevésbé változatlan maradt. A megkötött ügyletek volumene nem érte el a 2011. évi szintet, bár az év első félévében folyamatos kereslet jelentkezett a bérlők részéről” - tájékoztatta az OGH Hírügynökséget Beck Tamás, a Colliers International Hungary ipari ingatlan üzletágának igazgatója a cég ipari piaci jelentésének megjelenése kapcsán.

Az előbérleti szerződéseket, új szerződéseket és bővüléseket is magában foglaló bérbeadások tanúsága szerint az év első felében nőtt a kereslet. Összesen 53.000 m² ipari ingatlanra írtak alá megállapodást, bár ez a szám tartalmazza egy szolgáltató 11.000 m²-es bérleménycseréjét is, így a tényleges új szerződések összterülete 42.000 m² volt, amely nem éri el a 2011 első félévében tapasztalt keresletet.

Az újratárgyalt és meghosszabbított bérleti szerződések összvolumene a korábbi évekhez hasonlóan kétszerese volt az új tranzakciókénak, és 82.000 m²-t tett ki. Összességében véve a bérleti piacon élénk tevékenység volt tapasztalható. Számos cég keresi a lehetőségeket, de továbbra is óvatosak, így csak néhány ügyletre került sor.

A nettó felszívás negatívan alakult (6.400 m² körül), a üresedési ráta pedig valamelyest emelkedett, és június végén 21,4% volt. Az első félév végén a piacon összesen 387.000 m² terület állt kihasználatlanul.

A bérleti díjakkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az irányárakban a tárgyidőszakban nem volt észrevehető változás: a „big box” jellegű épületek esetében 3,2-4 EUR/m²/hó, a városi logisztikai épületek esetében pedig 4-5 EUR/m²/hó körül mozogtak. Az új ipari ingatlanok/fejlesztések bérleti díja (előbérleti szerződések esetében) eltérhet a fejlesztők/tulajdonosok által a kihasználatlanul álló területekért kért bérleti díjaktól.

Az ipari ingatlanok és telkek esetében az év első felében élénkülés volt tapasztalható. A végfelhasználók részéről a kisebb (1.000-2.000 m²) ipari épületek és raktárak iránt jelentkezett érdeklődés, illetve a hosszabb távú projektekhez szükséges területek iránt is kezdett mutatkozni kereslet. A gyártó szektor szintén aktívabb volt a tárgyidőszakban.

„A 2012 első felében megfigyelt tendenciák valószínűleg az év hátralevő részében is folytatódnak; nagyobb változás csak a globális gazdasági környezetben vagy az országban bekövetkező esetleges javulás kapcsán várható.

Kevés fejlesztés van folyamatban; belátható időn belül csak előbérleti alapon megvalósított projektek várhatók, spekulatív alapúak egyáltalán nem.

A bérbeadási állomány várhatóan a második félévben sem lesz sokkal nagyobb, így az éves adat valószínűleg 100.000 m² körül vagy a 2011. évi szint alatt alakul.” – hívta fel az OGH Hírügynökség figyelmét Beck Tamás.

A Colliers International legfrissebb ipari ingatlan piaci jelentése letölthető a http://www.colliers.hu/content/view/60/57/lang,hu  weboldalról.

Forrás: Colliers International / OGH

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Ingatlan

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?