Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

ABB: Megújuló energiák tárolására képes rendszerek

Energia megtakarítás 2012. 09. 19.
Az ABB Fóton gyártott energiatároló állomása
Az ABB Fóton gyártott energiatároló állomása

2012. szeptember 19. – Az energiatárolás nem új jelenség: már több mint egy évszázada szerves részét képezi a villamos energiatermelő, -átvivő és -elosztó rendszereknek. A hagyományos értelemben vett energiatárolási igényeknek megfelel a fosszilis tüzelésű erőművekben használt tüzelőanyag fizikai tárolása és a szivattyús vízenergia tároló rendszerek által nyújtott energia.

Napjainkban az energiatérkép iránytűje az olyan megújuló energiák irányába fordult, mint a szél-, és a napenergia. Bár az ilyen típusú energiatermelés jóval fenntarthatóbb, mégis jelentős kihívás a megbízható teljesítmény igények szerinti biztosítása. A szél- és napenergia berendezések csak időszakosan, és rendkívül ingadozó kimenettel termelnek villamos energiát. Ha fúj a szél, vagy süt a nap, az ebből származó többletenergiát tárolhatóvá és hozzáférhetővé kellene tenni az olyan időszakokra, amikor az optimális mennyiségnél kevesebb áll rendelkezésre, vagy csúcsidőszakok esetére. Ez a szükséglet egyre nagyobb igényt teremtett arra, hogy alternatívenergia-tároló berendezésekkel támogassák az elektromos hálózatot.

A szerkezetekben és a hálózat-ellenőrizhetőségében bekövetkezett alapvető változások okos, hatékony energiaátviteli és –elosztó hálózatok létrehozását kívánják, melyek meghatározott helyeken és időpontokban tárolják az energiát, egyensúlyban tartva a termelést és a fogyasztást, ezzel biztosítva a hálózat stabilitását.

Megfelelő energiatárolási megoldás minden feladatra

Az energiatároló megoldások közül a szivattyús vízenergia-rendszerek esetében az ABB már több mint egy évszázada eredményes fejlesztésekkel büszkélkedhet, és több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik az akkumulátoros energiatároló rendszerek területén is.

ABB technológiák széles skálája áll rendelkezésre a különféle energetikai szükségleteknek megfelelően a néhány tíz kilowattostól a több száz megawattos teljesítményig, és tovább, mely megoldásokat, szolgáltatások, ipari fogyasztók, és vasút-üzemeltetők is használhatják világszerte. Ezek a létesítmények segítenek egyensúlyt teremteni az energiaszükséglet és -kínálat viszonyában, stabilizálják a hálózati feszültséget és frekvenciát, hidat biztosítanak az energiaellátásban a rövidtávú áramkimaradások esetén, valamint a biztonságos leállítás és back-up feladatokat is elvégzik. Ezen megoldások célja fokozni a rugalmasságot, növelni az energiabiztonságot, és minimalizálni a környezeti hatásokat.

ABB energiatároló megoldások világszerte

A legújabb létesítmények Svájc, Svédország és az Egyesült Királyság területén:

Svájc legnagyobb energiatároló akkumulátora

A legnagyobb svájci energiatároló akkumulátor projekt kivitelezését az ABB az EKZ-val, az ország vezető energiaszolgáltatójával, és az egyik legnagyobb helyi energetikai vállalatával együttműködésben végzi.

Ahhoz, hogy igény szerint több villamos energiával láthassák el a hálózatot, az ABB egy lítium-ion (Li-ion) akkumulátoros energiatároló berendezést telepített, amely 15 percen át 1 megawatt villamos energia biztosítására képes.

A tárolót az EKZ villamosenergia-elosztó hálózatába integrálták, és olyan kulcsfontosságú területeken értékelik a teljesítményét, mint a csúcsidőszakokban fellépő terhelések kiegyenlítése, az időszakos, megújuló energiaforrások, valamint a hálózatoptimalizálás.

Nőtt a megújuló energiák szerepe az akkumulátoros energiatárolásnak köszönhetően Svédországban

A svéd Falbygdens Energi egy olyan energiaszolgáltató, amely jelentős mennyiségben biztosít szél által termelt energiát a svédországi Falköping városának hálózatában.

Az ABB kapta a megbízást, hogy egy olyan innovatív, dinamikus energiatároló megoldást telepítsen a szolgáltató villamosenergia-elosztó hálózata számára, amely maximalizálja a megújuló energiák integrálását az energiaáramlásban. Az ABB akkumulátoros energiatárolással kapcsolatos szakértelme lehetővé tette, hogy eltárolják a szélturbinák helyben termelt energiáját létrehozva egy 75 kW-os tárolókapacitást, maximum 60 perces ciklusokban. A tárolt energiát a hálózat stabilizálására, és a napközbeni csúcsidőszakokban fellépő terhelés kiegyenlítésére használhatják.

Dinamikus energiatároló berendezés az Egyesült Királyságban

Legutóbb az ABB a több mint 8 millió angol háztartást és üzleti vállalkozást ellátó UK Powers Networks energiaszolgáltatóval működött együtt egy dinamikus energiatároló megoldás kifejlesztésén. A berendezés lehetővé teszi, hogy a helyi szélerőmű által termelt megújuló energiát szükség esetén a hálózatba táplálják. Továbbá az energia egy részét tartalékba helyezi a villamosenergia-áramlás szabályozására, hogy kompenzálni tudja a szélenergia időszakosságát, vagy biztosítani tudja egy meghibásodás esetén is a minőségi villamosenergia-szolgáltatást.

Megfelelve ezen igényeknek az ABB egy kulcsrakész DynaPeaQ® rendszert helyezett üzembe, amely SVC Light® technológiával rendelkezik .A rendszer 11 kV-os feszültségszinten 8 energiatároló egységet tartalmaz, ahol minden egység egyenként 13 darab Li-ion modult tartalmaz. Ezen nagy teljesítményű modulok együttesen maximum 200 kWh villamos energiát képesek tárolni. A berendezés dinamikus feszültség szabályozást biztosít az elosztórendszerben, és ugyanakkor lehetővé teszi a szélerőműben termelt többletenergia dinamikus tárolását. Ezt a többletenergiát a hálózat stabilizálására használják, kiegyenlítve a csúcsidőszakokban fellépő terhelést.

Forrás: ABB

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?