Utolsó frissítés: 2024-04-15

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

Élet a KÖH után

Hírek 2012. 09. 19.

Hogyan tovább, műemlékvédelem? A kulturális örökségvédelmi munka átszervezése

A tavalyi 2011. októberi CEP® Expo először szervezte meg "Műemlékvédelem és Energiahatékonyság" című szakmai konferenciáját, amelyet nagy érdeklődés kísért. Így eleve eldöntött tény volt, hogy az idei év épületenergetikai rendezvénye, a CEP® Expo, októberben ismét kiemelten foglalkozik a műemlékvédelmi téma változásaival, aktuális helyzetével.

Akkor még nem volt világos számunkra, hogy a kulturális és örökségvédelmi témában több rendkívül jelentős változás is történik a nyár folyamán: az új Örökségvédelmi Törvény életbe lépése, új engedélyezési eljárás bevezetése, ennek hatására a KÖH-elnök lemondása és az új elnök kinevezése - mindez nagymértékben felkavarta és véleményalkotásra késztette a szakmát és a téma iránt elkötelezetteket. A legváratlanabb lépés azonban valódi meglepetésként hatott: egy két héttel ezelőtti keddi kormányülés döntése alapján megszüntették a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. Mindebből is látszik, a téma aktuálisabb, mint korábban bármikor.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt 2006-ban hozták létre, fő feladatai között szerepel a műemlékvédelemmel, régészeti örökség védelmével illetve a műtárgyvédelemmel kapcsolatos építész-szakmai, közszolgálati - de az utóbbi években egyre inkább a hatósági és szakhatósági feladatok ellátása is.

Nagy vihart kavart a szakmában a 2012. július 1-én életbe lépett új kulturális örökségvédelmi törvény, amely új helyzetet teremtett a műemlékvédelem területén dolgozó szakemberek számára, egyszersmind az önkormányzatok szerepe és hatásköre felerősödött. Önálló építésügyi hatóságként - szakhatóságok bevonásával - maguk folytatják le az építésügyi hatósági eljárást és az engedélyezést. Az új rendelet hatására a korábbi elnök, dr. Tamási Judit lemondott, helyére Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere Cselovszki Zoltánt nevezte ki - akinek nevéhez kötődik egyébként a KÖH korábbi megalapítása. A régi/új vezető reményét fejezte ki az iránt, hogy az egyik legfontosabb háttérintézményt úgy fogja vezetni, hogy azzal a múzeumi és örökségvédelmi szakemberek, valamint a gazdasági élet szereplői is elégedettek lesznek.

Az új rendszer bevezetésétől számított bő 2 hónap elteltével azonban a kormány múlt keddi ülésén döntött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal teljes és azonnali - szept.15-i - megszüntetéséről.

Mi lesz ezután? Mennyire érinti a megszűnés a folyamatban lévő ügyeket? Az átalakulás ideje alatt eleshetnek-e pályázati pénzektől a beruházók? Lehet-e örökségvédelmi szemléletű az új struktúra? Végleg eltűnnek a műemlékvédelemhez kapcsolódó szakmák? Megerősödnek a civil szervezetek? Van élet a KÖH után?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a szakma képviselőivel a 2012. október 18.-án megrendezésre kerülő

"2. Műemlékvédelmi konferencia az új szabályozás tükrében" 

Élő  műemlék felújítás fenntarthatósági szempontok mentén

című szakmai konferencián. A konferencia első részében felkért neves szakemberek közreműködésével - és a szaksajtó képviselőinek bevonásával - Szakmai dialógus jelleggel kifejezetten az új szabályozási rendszer kerül megvitatásra.

A konferencia második részében tervezők, építési szakértők fenntarthatósági szempontok mentén megvalósult projekteket mutatnak be.

Szakmai partnerek, résztvevők: Ráday Mihály, Aczél Gábor (MUT), Cselovszki Zoltán, Dr. Mezős Tamás, Mányi István, Riez Gyula, ICOMOS, egyéb civil szervezetek képviselői.

  • Időpont: 2012. október 18.
  • Helyszín: Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont, 1. emelet Lurdy terem (1097, Budapest, Könyves Kálmán krt. 12-14.)

A konferencia Magyar Mérnöki Kamaránál történő akkreditációja folyamatban van. 

KONFERENCIA PROGRAM

  • 08:15 Regisztráció
  • 09:00 Köszöntő, megnyitó - Varga István, szakmai igazgató, REECO Hungary Kft.
  • 09:10 Fókuszban a kulturális és örökségvédelmi törvény változásai -  Cselovszki Zoltán, elnök, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
  • 09:30 Szakmai alapú örökségvédelmi stratégia vázlata - Dr. Mezős Tamás, építész
  • 09:50 A kulturális és örökségvédelmi törvény szakmai szempontok mentén -  Magyar Mária, főosztályvezető, Belügyminisztérium Építésügyi Főosztály *
  • 10:10 Településfejlesztés és örökségvédelem - Pálfy Sándor, egyetemi tanár, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszék *
  • 10:30 Az új szabályozás főépítész szemmel - Rátkai Attila, főépítész, Eger Megyei Jogú Város
  • 10:50 Várkert Bazár Pályázati Terv - Mányi István, Ybl díjas építész
  • 11:10 Kepes Központ, Eger - Botos Judit, építész
  • 11:30 Műemlékvédelem és fenntarthatóság a kivitelező szemével. Lehetőségek, akadályok, megoldások - Zombor Szabolcs, építőmérnök
  • 11:50 Kérdések és válaszok
  • 12:10 Kávészünet, CEP® kiállítás megtekintése
  • 14:30 Pécsi Zsolnai negyed tervezési munkái - Herczeg László, építész
  • 14:50 Műemlékek tetőinek felújítása a XXI. század technológiájával - Ferenczy András, építészmérnök, Creaton Hungary Zrt.
  • 15:10 Első Pesti Hazai Takarékpénztár műemlék restaurálási munkái - Gyimesi Zsolt, műszaki képviselő, Reneszánsz Kőfaragó Zrt.
  • 15:30 Tornyai és az Agóra projekt - Mucsi László, irodavezető, Hódmezővásárhely Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda
  • 15:50 Műemlék épületeket érintő tűzvédelmi szabályozás - Lestyán Mária, építészmérnök, Rockwool Hungary Kft.
  • 16:10 Legyünk mi is múltunk őrei - Történelmi város rehabilitáció kerámia cseréppel - Hives Zsolt, építészmérnök, projekt szaktanácsadó, Tondach Magyarország Zrt.
  • 16:30 Kérdések és válaszok
  • 16:50 Zárszó

* felkérés alatt

  • Moderátor: Vukoszávlyev Zorán, egyetemi adjunktus, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék
  • Szervező: REECO Hungary Kft.
  • Szakmai partnerek: Magyar Mérnöki Kamara Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Belügyminisztérium

Részvételi díj:

  • 11.430 Ft, amely tartalmazza az ÁFÁ-t, 1 kávészünetet, 1 belépőjegyet a kiállításra és a konferenciára.
  • Nappali tagozatos diákok részére: 3.500 Ft, amely tartalmazza az ÁFÁ-t valamint 1 belépőjegyet a kiállításra és a konferenciára.

Forrás: REECO Hungary Kft.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Áttevődik a hangsúly: erőteljesebben jelentek meg az elmúlt évek termékei a Contrumán

Gyártói hírek, cikkek 2024. 04. 15.

A Hörmann immáron kilépett a garázskapu gyártó egyszerű szerepéből

A Hörmann Hungária Kft. 2024-ben ismét részt vett a Contruma építőipari kiállítás- és vásáron, amelyen most először volt érezhető az a hangsúlyeltolódás, mely a cég portfólióját az elmúlt pár évben jellemezte: a garázskapuk és meghajtások mellett, már szinte nagyobb szerepet kaptak a beltéri- és bejárati ajtók.

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?