Utolsó frissítés: 2020-03-30

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Magaságyások

Épinfó - Aktuális

< >

45 év - 20 év: duplán ünnepel a Villeroy & Boch Magyarország Kft.

Gyártói hírek, cikkek 2012. 08. 29.

Kettős jubileumot ünnepel Hódmezővásárhelyen a Villeroy & Boch Magyarország Kft. Az egykori Alföldi Porcelángyárban 45 évvel ezelőtt indult el a munka, az állami vállalatot pedig 20 évvel ezelőtt sikeresen privatizálta a német Villeroy & Boch AG. A jelenleg csaknem ezer embert foglalkoztató hódmezővásárhelyi cég ma már Európa egyik vezető kerámiaipari vállalata, és bevételének több mint 80 százaléka exportból származik. A társaság intenzíven fejleszt, és további bővítéseket tervez.

Az egykori Alföldi Porcelángyár egy minisztertanácsi rendeletnek köszönheti megalakulását. A termelés 45 évvel ezelőtt, 1967-ben kezdődött Közép-Európa egyik legkorszerűbb gyárában az egykori kukoricaföldön, Hódmezővásárhelyen. Innen számítjuk a magyarországi szaniter gyártás indulását. A 80-as években a termékek 25-30%-a már exportra készült. A kilencvenes évek elején az állami vállalat részvénytársasággá alakult át. Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben a világ egyik legrégibb és legsikeresebb kerámiagyártója, a német Villeroy & Boch AG nemzetközi pályázat nyerteseként megvásárolta az Állami Vagyonügynökségtől a részvények többségét, és jelenleg a társaság tulajdonának száz százalékával rendelkezik. A német konszern a sikeres privatizáció óta eltelt 20 évben folyamatosan és intenzíven fejleszti a hódmezővásárhelyi vállalatot. Jelentősen bővült a gyártókapacitás, valamint a gyár alkalmazkodott a nyugat-európai piac minőségi követelményeihez és választékigényéhez. Az egykori Alföldi Porcelángyár ma már a Villeroy & Boch Magyarország Kft. nevet viseli. A társaság vállalt árbevétele 2011-ben több mint a 17,5 milliárd forint volt, amelyből 80 % export bevételből származott. A fő eladási piacok Németország, Franciaország, Svédország és a Benelux-államok. Az Alföldi szaniterek itthon is népszerűek, hiszen a magyarországi piacon több mint 50 %-os részesedéssel bírnak. A Villeroy & Boch Magyarország Kft. ezzel Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb szanitergyártójává vált.

A társaság a gazdasági válság alatt is növelte kapacitásait, és másfél év alatt több mint 660 millió forint értékű beruházásaival újabb 80 fővel tudta növelni dolgozóinak létszámát. Jelenleg 950-nél is többen dolgoznak a gyárban, ami magasabb a 2008-as válság előtti foglalkoztatásnál.

- A konszernen belül egyre több márkatermék gyártását kapjuk meg, aminek nagyobb az élőmunka igénye. Most úgy látjuk, hogy ha kisebb volumenben is, de folyamatosan tudunk majd bővíteni és létszámot növelni, emellett nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra is. A termékösszetétel miatt egyre több öntőre van szükség, de nehéz a helyzetünk, mert a szaniter iparágban egyedül vagyunk Magyarországon, és ilyen típusú szakmunkásképzés nincs a hazai iskolarendszerben. A Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központtal nagyon jó együttműködés alakult ki. Közös tanrend alapján egy erre a célra kialakított üzemben évente 20-40 diákot fogadunk, akik ösztöndíjat és egyéb támogatásokat kaphatnak. A fiatal kerámiaipari szakmunkások 50-60 %-a nálunk vállal munkát a tanulmányai végeztével, ami nagyon jó arány - mondta Hideg Gábor, a Villeroy & Boch Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A hódmezővásárhelyi gyár számos környezetvédelmi beruházást hajtott végre, és az elmúlt 3-4 évben csaknem 270 millió forintot fordított fejlesztésekre. A hazai társaság a Villeroy & Boch konszern hang-, por- és füstgáz kibocsátásra vonatkozó belső szabványait veszi alapul, amelyek szigorúbbak a Magyarországon életben lévő mindenkori előírásoknál.

- Az ipari szennyvíz kezelését egy saját fejlesztésű berendezéssel oldjuk meg. A massza-, a máz- és a gipszgyártásnál keletkező hulladékvízben olyan természetes anyagok, például kaolin és földpát vannak, amelyeket ülepítéssel visszanyerünk és újrahasznosítunk. A teljes ipari hulladékvíz a megtisztítás után kerül a csatornába. Folyamatosan felülvizsgáljuk az energiahordozóinkat is, elsősorban a földgázfelhasználás és a szén-dioxid (CO2) kibocsátás csökkentésének lehetőségeit is. Kiemelt beruházás volt a kemencék fölé épült hőcserélő, amelynek segítségével ma már számos, korábban gáz felhasználású berendezést, főleg szárítókat üzemeltetünk, és ezzel jelentős mennyiségű földgázt spórolhatunk meg. Emellett új kemencéket is vásároltunk, amelyek kéményberendezései ugyancsak csökkentik a CO2-kibocsátást és a környezeti terhelést– tette hozzá Hideg Gábor.

Forrás: Villeroy & Boch Magyarország Zrt.

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Fürdőszoba berendezés, -felszerelés
Szaniter

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Amíg lehet, az építőipari szakemberek dolgozni akarnak

Gyártói hírek, cikkek 2020. 04. 01.

A Mapei Kft. 400 szakember megkérdezésével felmérést végzett a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásairól

Szakkönyv

Rend a lelke mindennek! - Ötletek, praktikák, titkok a rendezett otthonhoz

Lakberendezés 2020. 02. 29.
A legtöbben felesleges kacatoktól és lomoktól mentes, rendezett környezetre vágyunk, ám a rendrakásnak már a gondolata is feszültséget vált ki. A szerző hasznos tanácsokat és szempontokat kínál, hogy mi alapján dönthetjük el, mi az, amit érdemes megőriznünk, és mi az, ami nélkül prímán megleszünk, legyen szó akár a konyháról, a hálószobáról vagy a gyerekek birodalmáról.

Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?