Utolsó frissítés: 2024-02-21

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Kőmunkák a kertben és a ház körül

Épinfó - Aktuális

< >

A nemzetközi energiavásár ötödik alkalommal Romániában - RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE - egyre több befektető jelenik meg a román piacon

Hírek 2012. 08. 06.

A RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE, Románia legnagyobb és legfontosabb megújuló energia és energiahatékonyság témakörében rendezett kiállítása, 2012. november 21-23. között immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre Bukarestben a Sala Palatuluiban. A rendezvényt 2008 óta Dél-Kelet-Európa egyik legnagyobb energetikai platformjaként és a kulcsfontosságú szakértők találkozási helyeként tartják számon.

Romániában a megújuló energia termelőket egy 10,8 milliárd euró értékű támogatási rendszer segíti. Ez az egyik legbőkezűbb EU-s rendszer, amelyet a Gazdasági Minisztérium hivatalnokai is elismernek. A támogatási rendszernek megfelelően a termelők zöld tanúsítványokat kapnak, melynek értéke 27 és 55 euró között mozog és amiket a központi piacon értékesíthetnek. A szélenergia befektetők számára két tanúsítvány jut 2017-ig, az után csak egy, a napelemes energiatermelők 6-ot kapnak és azok, akik biomasszát állítanak elő 2-t, kivéve az energianövényekből való energiatermelőket, akik 3-at. (forrás: www.adevarul.ro)

Románia kiemelt célországgá nőtte ki magát a megújuló energiába befektetni vágyók számára, derül ki az Ernst & Young 2011. novemberében megjelent jelentéséből, amely a világon a 13. legvonzóbbnak rangsorolja az országot a megújuló energia befektetések területén. Akiknek 2012. december 31-ig sikerül megújuló energia projektjeiket véghezvinni, a törvény által megszabott zöld tanúsítványokat kapják majd. A Transelectrica adatainak megfelelően az év első 2 hónapjában már 438.551 igazolás került kiosztásra, melyek összértéke 46,1 millió euro.

Ugyancsak a Transelectrica adatai alapján elmondható, hogy Romániában pillanatnyilag 2 MW energiát termelő napelem park található, de az elkövetkező 2 évben ennek száma 300 MW-ra fog nőni. Jelenleg 1.117 MW energiát termelnek szélenergiából, 400 MW energiát vízenergiából és 25 MW-ot biomasszából. Így Romániában összesen 1541 MW energiát termelnek zöld energiaforrásokból. 2020-ig a villamos energia fogyasztás 38%-a zöldenergia forrásokból kerül előállításra majd, összehasonlítva a tavalyi 28%-al.    

A RENEXPO® SOUTH-EAST EUROPE immár 5. alkalommal teremt találkozási pontot multiplikátorok és Dél-Kelet-Európa kulcsfontosságú szereplői számára 2012. november 21-23. között a Sala Palatuluiban, Bukarestben.

2012-ben a tervek szerint 10%-kal több kiállító várható, ami egyértelműen tükrözi a növekvő érdeklődést mind a romániai mind a külföldi befektetők részéről. A rendezvény 3 napja alatt 120 cég állít, akik több mint 4000 látogatót fognak informálni innovatív termékeikről és szolgáltatásaikról a megújuló energia és energiahatékonyság területén.

A nemzetközi vásár különböző témákkal várja Önt: szélenergia, napenergia, vízenergia, biogáz, hőszivattyúk és geotermális energia, energiahatékony építkezés és felújítás, energiaszolgáltatások és sok más. A Szél- & Napenergia Park egy olyan külön része a vásárnak, ahol csak az ebben a témában járatos kiállítók vesznek majd részt. A kiállítás mellett szakmai konferenciákat is szervezünk, melyek fő témái: szélenergia, napenergia, biomassza és vízenergia.

Forrás: REECO RO EXPOZITII S.R.L.

< >

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Lakhatási gondok, példamutató önkormányzatok

Hírek 2024. 02. 21.

Pályázati felhívást tett közzé a Habitat for Humanity Magyarország

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be. Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig

Szakkönyv

Hefter László

Iparművészet 2023. 11. 27.

Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész a magyarországi síküvegművészet megújítója és az üvegrestaurálás tradíciójának elkötelezett folytatója. Építészeti üvegmunkáival az alkalmazott iparművészethez, kabinet üvegfestményeivel a képzőművészethez, restaurátori munkáival a művészettörténethez járult hozzá kiemelkedően

Szakcikk

Mikor válasszunk tolóajtót, rejtett ajtót, technikai ajtót?

Nyílászárók 2023. 05. 03.
Egy lakás berendezése során rendkívül fontos, hogy a megfelelő belső nyílászárókat válasszuk ki. Lényeges szempont a praktikusság, a gazdaságosság és nem utolsósorban az esztétikum. Nézzük meg, hogy mikor milyen belső ajtókat érdemes választanunk

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?