Utolsó frissítés: 2019-12-04

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?

Tervezés
Kivitelezés
Gyártás - képviselet
Kereskedelem
Építkezem, építkezni fogok
Lakást, munkahelyet rendezek be
Egyéb

Könyv

Zöldtetők

Épinfó - Aktuális

< >

Tűzvédelem - Együttműködés és lehetőség

Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezi hagyományos konferenciáját a ROCKWOOL a Construma Építőipari Szakkiállításon. A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencián ez évben az energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdéseit boncolgatják. A rendezvény nagy hangsúlyt helyez a különböző szakági tervezők együttműködésére és felelősségére.

A XVII. ROCKWOOL Építészeti és Tűzvédelmi Konferencia a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának és a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara szakmai továbbképzéseként, a Construma második napján, 2019. április 4-én kerül megrendezésre a Hungexpo Vásárközpontban.

Az idei esemény témája az „Energiahatékony épületek tűzvédelmi kérdései szakági tervezői szemszögből”. A mostani konferencia elsősorban nem a tűzvédelmi tervezőknek szól, inkább az építész és szakági tervezőket, felelős műszaki vezetőket, műszaki ellenőröket kívánja megszólítani, mint a tűzvédelmi előírások teljesüléséért ugyancsak felelős személyeket. Természetesen a tűzvédelmi tervezők és szakértők is hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak az eseményen, ami a szervezők reményei szerint nagyban segítheti az egyes szakágak közötti mindennapi kommunikációt. 

A bevezető előadásban Lestyán Mária, a ROCKWOOL Hungary Kft. szakmai kapcsolatokért felelős igazgatója tekinti át a jogi környezetet, különös tekintettel annak a kérdésére, hogy ki miért és meddig tartozik felelősséggel.

Az első blokkban az előadók az energiahatékony épületek legújabb műszaki megoldásainak tűzvédelmi nehézségeit taglalják, különös tekintettel az energetikai követelmények kontra tűzvédelem, az energetikai követelmények teljesíthetősége a tartószerkezeti kihívások tükrében, illetve az építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségeire és lehetőségeire.

Az előadásokban olyan gépészeti rendszerek tűzvédelméről is szó lesz majd, amire a figyelem nem szokott kiterjedni (mint például az aktív és klíma homlokzatok, árnyékolók, növényfuttatók), vagy arról, hogy energetikai felújításnál milyen szerkezeti, gépészeti megoldást válasszunk (pl.: a megfelelő energetikai számítás, a felújítási javaslat előtt tisztázandó tűzvédelmi kérdések, bevonandó szakági tervezők köre.) Végezetül nem lehet elmenni az építési termékek, építési készletek és építményszerkezetek tényleges teljesítmény igazolásának nehézségei és lehetősége mellett sem (tehát, hogy milyen dokumentumok szükségesek, mit, mivel és hol kell igazolni).

A konferencia második előadás blokkja a beszédes „Szakági tervezők együttműködése és felelőssége a tűzvédelemért” cím jegyében a szakmák közötti együttműködésre fókuszál.

Ezen előadások energetika-hatékony gépészeti megoldások tűzvédelmi kérdéseivel - (pl. gépészeti hálózatok, szellőző rendszerek tűzbiztonsága), a tűzvédelmi és gépészeti rendszerek villamos szakági kapcsolataival (pl. épület-automatizált rendszerek, okos házak, tűzjelző által vezérelt nem csak tűzvédelmi (pl. árnyékoló) rendszerek - foglalkoznak, valamint arra fókuszálnak, hogy a tervezés mely fázisában kellene bevonni a tűzvédelmi tervezőt, érintve a szakmák közötti kommunikációs hiányosságok kihatásait a tervezési és kivitelezési folyamatokra.

A rendezvényt szakmai továbbképzésként ismeri el a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozata, Építési Tagozata, Épületgépészeti Tagozata, Energetikai Tagozata, Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozata; valamint a Magyar Építész Kamara is.

MÉK tag ingyenesen vehet részt a konferencián és tekintheti meg a kiállítást, kizárólag 2019. április 3-5 között a szakmai napokon (hétvégén nem) amennyiben ezen a linken regisztrál: http://construma.hu/mek

MMK tag ingyenes részvétellel vehet részt a konferenciánkon + a képzési díjat kell megfizetnie a kamarának, amennyiben erre szüksége van, regisztrációs link:  http://www.bpmk-oktatas.hu

Nem MÉK vagy MMK tag kedvezményes belépőt vásárolhat, akár a családtagjai számára is 2019. április 3-7. között, 1500 Ft/nap/fő áron, amennyiben az alábbi linken regisztrál: http://construma.hu/rockwool

Forrás: VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

< >
Kapcsolódó katalógus oldal(ak):
Tűzvédelem
Képzések, programok építészeknek

Aktuális - Hír, cikk, ajánló

Alapvető építésügyi változások

Építési jog 2020. 01. 14.

A jegyzők helyett a kormányhivatalok látják el 2020. március 1-től az elsőfokú építésügyi hatósági feladatokat. A változás miatt az építési vagy használatbavételi engedélyezési eljárásokat nem az önkormányzatok, hanem a kormányhivatalok folytatják le. Változnak a jogorvoslati lehetőségek is: az építésügyi és az építésfelügyeleti eljárásokban fellebbezésre nem lesz lehetőség. Ha a döntés ellen kifogást emelne valaki, közigazgatási peres eljárást kell indítania

Szakkönyv

Építészeti hagyományunk nyomában

Népi építészet 2020. 01. 18.

Tanulmányok a népi építészet és a településnéprajz köréből 1974-2018

 

A kötet Gráfik Imre néprajztudós, muzeológus a népi építészet, településnéprajz és a szabadtéri néprajzi muzeológia tárgyban írott fontosabb tanulmányait tartalmazza


Szakcikk

Tárolás kis helyiségben - 5 tipp a rendszerezéshez

A kis helyiségekben való tárolás nem csak a helyszűke, de lakhatási és esztétikai szempontból is problémás lehet. Ilyen esetben sokszor újabb és újabb holmikba ütközünk, amiket aztán egyik helyről a másikra pakolunk, s idővel a kialakult káosznak köszönhetően nagyon nehéz lesz megtalálni azt, amit éppen keresünk.  Mindez nem azt jelenti, hogy kis helyiségben nem lehet eredményes tárolási rendszert kialakítani, csupán annyit, hogy kreatívabb megoldásokat kell választani

Szavazás

Segítse munkánkat! Ön mivel foglalkozik?